Verloop Oecumenische Kerkendag in Duitsland,

Iets wat in Nederland in het vooral van katholieke zijde kille oecumenische klimaat ondenkbaar is, speelt zich in deze dagen af in Duitsland. Tot en met komende zondag wordt in Frankfurt de oecumenische kerkendag gehouden. die tot en met zondag in Frankfurt wordt gehouden gaat verder met een herdenking van het joodse leven in Frankfurt. ‘s Avonds staat een feestelijk evenement met bondspresident Frank-Walter Steinmeier op het programma. En nog veel meer in de komende dagen.

De overwegend digitale christelijke bijeenkomst van de twee grote kerken begon donderdag met een dienst. Tot en met zondag biedt de Kirchentag ongeveer 100 voornamelijk digitale evenementen. Er is ook op 300 plaatsen een decentraal aanbod in het hele land. De meeste podia en forums vinden op zaterdag plaats. Naast bondskanselier Angela Merkel worden haar drie mogelijke opvolgers Armin Laschet, Annalena Baerbock en Olaf Scholz verwacht.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier zal op 16 mei ook spreken voor de slotviering in de open lucht op een scheepswerf, zoals de organisatie van de Kirchentag aankondigde.

Merkel en Neubauer over klimaatbescherming
Bondskanselier Angela Merkel (CDU) bespreekt klimaatbescherming met “Fridays for Future” -activiste Luisa Neubauer en anderen. Federaal minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) spreekt met vertegenwoordigers van hulporganisaties over sociale en medische zorg in Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Voor de eerste keer komt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg naar Duitsland voor een christelijke bijeenkomst en bespreekt met vredesonderzoekers in gesprek over: “vrede veiligstellen in een onzekere wereld”. Alle drie de evenementen worden opgenomen en zijn beschikbaar op “oekt.de” op 15 mei .

Andere toppolitici geven acte de présance bij het thema “Wie betaalt de rekeningen voor de coronapandemie?”. Daaraan zal ook de federale minister van Financiën en SPD-kandidaat voor bondskanselier Olaf Scholz op 15 mei deelnemen aan de livestream op “oekt.de”, samen met deelnemers uit welzijn, bedrijfsleven en wetenschap.

Corona-pandemie en klimaatcrisis
Federaal minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) en de Franse publicist en politicus Sylvie Goulard nemen, samen met vertegenwoordigers van de kerk, deel aan een livestreamdiscussie over de coronapandemie als uitdaging voor een Europa van solidariteit.

De federale voorzitter van de Groenen en kandidaat voor kanselier Annalena Baerbock neemt deel aan een gesprek met de sociaal-ethicus Johannes Wallacher en de groepsbaas Marie-Luise Wolff over manieren om uit de klimaatcrisis te komen, waarvan een opname online zal worden gepubliceerd. De federale voorzitter van de CDU en kandidaat voor kanselier Armin Laschet stelt zichzelf vragen over economie en financiën in de Kirchentag-studio.

De Oecumenische Kirchentag wordt georganiseerd door de Evangelische Kerk en het Centraal Comité van Duitse Katholieken. Eerder was een een soortgelijke bijeenkomst in 2003 in Berlijn en 2010 in München.

bron> KNA/EPD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *