Canadese regering eist excuus paus voor internaatdrama

De regering van Canada heeft paus Franciscus opgeroepen een officiële verontschuldiging aan te bieden voor de rol die de katholieke kerk in het verleden heeft gespeeld in het Canadese pleegzorgsysteem. De oproep, waarover de Britse krant The Guardian bericht, kwam dagen nadat de stoffelijke resten van 215 inheemse kinderen bij radaronderzoek waren gevonden op het terrein van een voormalig rooms-katholiek internaat bij de stad Kamploops (provincie Brits-Columbia).

Canada telde in de vorige eeuw 139 heropvoedingsgestichten waar inwonende kinderen soms met harde hand ‘beschaafd’ werden gemaakt. Het internaat werd namens de overheid gerund door de katholieke kerk. Er werden onder anderen jongeren van de Inuit-minderheid geplaatst en ontdaan van hun cultuur en taal.

“Het is een pijnlijke herinnering aan dit duistere en schaamtevolle hoofdstuk in de geschiedenis van ons land”, twitterde de Canadese premier Justin Trudeau.

De kostschool in Kamloops, dat in 1969 werd overgenomen door de Canadese overheid, sloot haar deuren in 1978. Tussen de jaren 1830 en 1998 zijn naar schatting meer dan 150.000 inheemse kinderen in dergelijke instellingen terechtgekomen. Daar mochten zij vaak hun moedertaal niet spreken en werden velen mishandeld of misbruikt.

Trudeau heeft beloofd dat de regering nieuwe inspanningen gaat steunen om meer ongemarkeerde graven te vinden bij de voormalige internaten.

Een pauselijke verontschuldiging was eerder een van de 94 aanbevelingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie om het onrecht in de internaten aan te pakken. De premier had paus Franciscus tijdens een bezoek aan het Vaticaan in 2017 gevraagd om een dergelijk gebaar te overwegen. De Canadese bisschoppen kondigden in 2018 aan dat de paus zich niet persoonlijk kon verontschuldigen voor wat er in de tehuizen was gebeurd.

“Ik vind het een schande dat dit nog niet gebeurd is”, citeert The Guardian de Canadese minister van Inheemse Diensten Marc Miller. De verantwoordelijkheid ligt volledig op de schouders van de katholieke bisschoppen van Canada, voegde hij eraan toe. Volgens het rapport zei Carolyn Bennett, minister van inheemse betrekkingen, dat een verontschuldiging van de paus zou kunnen helpen om de overlevenden te helen. “Ze willen de paus zijn excuses horen aanbieden.”

De Canadese Conferentie van Katholieke Bisschoppen (CCCB/CECC) bood op 31 december in een verklaring haar verontschuldigen aan voor het drama van de inheemse kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *