Duitse kardinaal Marx biedt ontslag aan

“Kerk is op een dood punt beland”

Kardinaal Reinhard Marx heeft paus Franciscus gevraagd zijn ontslagaanvrage als aartsbisschop van München en Freising te aanvaarden en te beslissen over zijn verdere inzet voor de kerk. Dat werd deze vrijdagochtend verrassend bekend.

In een brief van 21 mei aan de Heilige Vader legt de kardinaal zijn redenen voor deze stap uit. Paus Franciscus lie de kardinaal weten dat deze brief nu kan worden gepubliceerd en dat de kardinaal zijn bisschoppelijke dienst moet voortzetten totdat er een beslissing is genomen.

“In wezen gaat het voor mij om het delen van de verantwoordelijkheid voor de catastrofe van seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen in de afgelopen decennia”, schreef Marx aan de paus. De onderzoeken en rapporten van de afgelopen tien jaar toonden hem consequent aan dat er “veel persoonlijk falen en administratieve fouten” waren geweest, maar ook “institutioneel of systemisch falen”.

De recente discussies hebben aangetoond dat “sommigen in de kerk dit element van medeverantwoordelijkheid en dus ook medeplichtigheid van de instelling niet willen erkennen en daarom tegen elke hervorming en vernieuwingsdialoog in verband met de misbruikcrisis zijn”. Marx verwierp dit standpunt duidelijk. In plaats daarvan moet het in Duitsland begonnen ‘synodale pad’, waar Marx sterk voor pleitte, worden voortgezet.

De katholieke kerk heeft een “dood punt” bereikt. Met zijn ontslag uit zijn ambt zou misschien een persoonlijk teken gezet kunnen worden voor een nieuw begin, voor een nieuw ontwaken van de kerk. “Ik wil laten zien dat de focus niet ligt op de bediening, maar op de missie van het evangelie.”

In zijn persoonlijke verklaring liet Marx weten de afgelopen maanden herhaaldelijk te hebben overwogen om ontslag te nemen. “Evenementen en discussies van de afgelopen weken spelen slechts een ondergeschikte rol.”

Zijn verzoek om het ontslag te aanvaarden is een zeer persoonlijke beslissing. “Ik wil graag duidelijk maken: ik ben bereid om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor mijn eigen fouten, maar ook voor de kerk als instelling, die ik decennialang heb mede vormgeven en vormgeven.”

klik hier voor de brief van de kardinaal (Duits) aan de paus
klik hier voor een persoonlijke toelichting van de kardinaal

klik hier voor reacties op dit bericht

(aartsbisdom van München en Freising – sk)

beeld: aartsbisdom München en Freising

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *