Een nieuw leven voor de leeglopende kloosters

Het aantal kloosterlingen in Nederland loopt steeds verder terug. Veel overgebleven zusters en broeders kunnen hun kloostercomplexen niet langer zelf bekostigen. Wat gebeurt er met al die gebouwen?

door Bas Roetman in Trouw

Ze zijn nog met z’n ­vijftigen, hun gemiddelde leeftijd is ruim ­boven de 80. De zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, woonachtig in een monumentaal kloostercomplex in het hart van de stad, (foto) besloten enkele jaren geleden om hun gebouw te verkopen. Het lukte niet meer om het ‘Zusterhuis’ nog in eigen beheer te houden, het aantal zusters nam gestaag af, terwijl de onderhoudskosten onverminderd hoog bleven. Leegstand dreigde voor een deel van het gebouw.

Het aantal leden van kloosterordes zoals die in Amersfoort neemt snel af. In 2015 telde Nederland nog zo’n 5000 kloosterlingen, van hen zijn nu nog ongeveer 3000 over, blijkt uit cijfers van de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Veel kloosters worden een maatje te groot. Niet zelden betekent dat noodgedwongen verkoop van een gedeelte of het gehele pand, en nadenken over een nieuwe bestemming.

Een groot deel van de kloosters heeft inmiddels een nieuw leven gekregen. Het precieze aantal kloostergebouwen in Nederland is moeilijk vast stellen,…….

Lees het volledige artikel in Trouw 

beeld: deel van het moederhuis van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, ook bekend als het huis met de paarse ruitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *