Eerst de grote vervuilers aanpakken, dan doen wij ook mee met klimaatbeleid

De mening van een grote groep Nederlanders als het gaat over Energietransitie

Om de grote middengroep mee te krijgen met strenger klimaatbeleid moet de overheid het hoe en waarom van maatregelen heel goed uitleggen. De wil is er, blijkt uit een eerste volksraadpleging, maar niet zomaar.

door Esther Bijlo in Trouw

Ambitieus klimaatbeleid kan rekenen op brede steun van de Nederlandse bevolking. Maar dan moet wel aan een aantal – vergaande – voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten de industrie en andere vervuilende sectoren fors gaan betalen voor CO2-uitstoot. De lage inkomens moeten juist ontzien worden en de baten van een maatregel moeten zichtbaar groter zijn dan de kosten.

Dat is de uitkomst van de eerste ‘volksraadpleging’ over klimaatbeleid, opgezet door de TU Delft en de Universiteit Utrecht (UU). Voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord Ed Nijpels en de Tweede Kamer krijgen 17 juni jl. de resultaten aangeboden. Meer dan tienduizend Nederlanders deden in maart mee aan dit onderzoek, dat een stuk dieper gaat dan een opiniepeiling.

Lees het volledige artikel in het dag blad Trouw

beeld: https://energiestrategieanders.petities.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *