Negen op de tien vrouwelijke voorgangers ervaart seksisme bij haar werk in de kerk

Het Nederlands Dagblad besteedt dezer dagen de nodige aandacht aan seksisme in de (protestantse) kerk, m.n. ook naar de vrouwelijke voorgangers. Hun positie is in de PKN formeel sterker dan in de katholieke kerk, waar vrouwen wel als pastoraal werker aangesteld kunnen worden, maar de rk.kerk staat, zoals bekend, geen wijding van vrouwen toe.
Hoe ervaren vrouwelijke pastoraal werkers hun positie in de rk.kerk? Hoe woorden ze benaderd door hun mannelijke collega’s (pastoraal werkers, priesters) en door de parochianen?
Hoe is dat met vrouwen die vice-voorzitter, of bestuurslid zijn van een parochiebestuur? En hoe beleven de talrijke vrouwelijke vrijwillige medewerkers in een parochie hun positie?

De oud-katholieke kerk kent wel vrouwelijke priesters, een van de laatste (en meest recente) fundamentele geschilpunten tussen beide katholieke kerken. Hoe ervaren vrouwen daar hun situatie?
De interessante vraag is: hoe staat het met het seksisme in de rk. kerk en in oud katholieke kerk?
Uw reacties op deze vraag zullen we graag publiceren. (redactie)

Het woord aan het Nederland Dagblad:
Meer dan de helft van de vrouwelijke voorgangers krijgt ongewenste opmerkingen over kleding of uiterlijk en een nog groter deel, bijna 60 procent, van de vrouwen merkt dat er aan haar competenties als voorganger wordt getwijfeld. Het overgrote deel van de vrouwelijke voorgangers in Nederland, bijna negen op de tien, voelt zich bij hun werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

lees ook:
Dit onderzoek is een spiegel en mannen hebben geen excuus om er niet in te kijken

Reacties op seksisme in de kerk: ‘Onder dominees is veel haantjesgedrag’

Goedbedoelende seksistische (christen)mannen hebben een lesje feminisme nodig

Tegen vrouwen in de kerk wordt ánders gedaan. ‘Dit is echt een punt van zorg’

Beluister een podcast over hetzelfde onderwerp

beeld: ttps://www.webfix.nl/afscheid-Margot-Dijkstra.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *