Voorzitter Raad van Kerken Amersfoort treedt af

Josephine van Pampus p.w. tijdens een viering in de week van gebed |

Oecumene in Amersfoort

Onlangs gaf aartsbisschop Eijk aan de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort de opdracht om zich terug te trekken uit het samenwerkingsverband met de oecumenische geloofsgemeenschap “Het Brandpunt”.

In een recent interview dat wij publiceerden met mevr. ds. Anna Walsma, lid van het pastorale team van Het Brandpunt, bleven vragen over de toekomstige ontwikkelingen grotendeels onbeantwoord. Het heeft er alle schijn van dat er nu meer duidelijkheid ontstaat.

Overleg met aartsbisdom
Het parochiebestuur van OLVA heeft andermaal overleg gevoerd met het bisdombestuur en doet daarvan verslag op de website van de parochie.
Gemeld wordt:
Naar aanleiding van het besluit van de kardinaal om te stoppen met de financiële en personele samenwerking in het Brandpunt hebben pastoor Joachim Skiba en vice-voorzitter Angėlique Liebens … een gesprek gehad met de bisschoppen mgr. Woorts en mgr. Hoogenboom van het bisdom Utrecht (kardinaal Eijk was wegens ziekte verhinderd). In dit gesprek heeft het bisdom nadrukkelijk aangegeven dat de oecumene dient te worden opgepakt vanuit de samenwerkende parochies Martha & Maria en Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en niet meer vanuit het Brandpunt. Het Brandpunt zal geen locatie meer zijn van onze parochie.
Er wordt echter niet gestopt met de oecumene. Maar het is ook niet meer een zaak van één (vier-)plek.
….

Stedelijke Raad van Kerken
Pastoraal werker Josephine van Pampus was, naast lid van het pastorale team van Het Brandpunt en lid van het pastorale team van de parochie OLVA, ook voorzitter van de stedelijke Raad van Kerken.
Vandaag doet zij het volgende bericht uitgaan:
Gezien de recente ontwikkelingen in de Rooms katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort voel ik mij genoodzaakt om terug te treden als voorzitter en lid van het Algemeen Bestuur van de Raad van Kerken in Amersfoort.
In het Dagelijks Bestuur van de raad wordt gekeken naar de ontstane vacature.
Tevens zal er in het DB nog een gesprek plaatsvinden met J. Skiba, pastoor van de RK parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.
Van harte hoop ik dat het oecumenische werk doorgezet zal blijven worden en kerken elkaar in verbondenheid weten te vinden.

Observatie van de redactie van deze site
Uit alles wordt duidelijk dat de opdracht van aartsbisschop Eijk aan de parochie OLVA niet alleen van directe invloed is op de gang van zaken in de parochie OLVA maar ook op de verhouding tussen de r.k.kerk in Amersfoort en de plaatselijke Raad van Kerken, die nu haar katholieke voorzitter verliest. Dit kan niet anders betekenen dan dat de banden tussen de Amersfoortse katholieken en protestanten onder druk komen staan en dat veel inspanningen en creativiteit zullen moeten worden aangewend om de hoop van de afgetreden voorzitter in vervulling te doen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *