Vz Duitse bisschoppen verrassend op audiëntie in Rome – update

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, arriveerde vandaag verrassend voor een audiëntie bij paus Franciscus in het Vaticaan. Over de aanleiding van de bijeenkomst is officieel niets bekend gemaakt. De bisschoppenconferentie kondigde het bezoek ‘s ochtends via Twitter aan.

Waarnemers vermoeden dat het gesprek verband zou kunnen houden met debatten over de behandeling van misbruikzaken in het aartsbisdom Keulen.
De paus had begin deze maand twee visitatoren naar Keulen gestuurd om de “complexe pastorale situatie” en de aanhoudende vertrouwenscrisis tussen de bisdomleiding en vele gelovigen en priesters te onderzoeken. Ook op kardinaal Rainer Maria Woelki is er veel kritiek.

Nog geen beslissingen van Heße en Schwaderlapp

Op het gebied van misbruik had Woelki de resultaten van een eerste onderzoek niet vrijgegeven omdat hij deze ontoereikend en juridisch niet houdbaar achtte. Hij gaf opdracht tot een tweede rapport. Dit zogenaamde Gercke-rapport verscheen in maart. Daaruit bleek dat hoge kerkelijke functionarissen in het aartsbisdom Keulen tussen 1975 en 2018 minstens 75 keer plichtsverzuim hebben gepleegd bij de behandeling van gevallen van misbruik.

Dit tweede rapport geeft aan dat Woelki juridisch niets te verwijten valt. De twee voormalige vicarissen-generaal van Keulen, die inmiddels bisschop zijn, Stefan Heße (nu Hamburg) en Dominikus Schwaderlapp (hulpbisschop Keulen) daarentegen boden aan om af te treden wegens bewezen fouten. Hulpbisschop Ansgar Puff is met verlof. 
Er is nog geen informatie over een eventueel besluit van de paus inzake de de toekomst van deze bisschoppen en verdere gevolgen van het rapport en de resultaten van de visitatie.

Intussen is meer bekend geworden over wat er tijdens de audiëntie aan de orde kwam.

Paus Franciscus heeft de katholieke kerk in Duitsland aangemoedigd om “door te gaan op de ingeslagen synodale weg”. Dat maakte de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, donderdag bekend na zijn audiëntie bij de paus.

De Synodale Weg
“Geruchten die de ronde toen dat de kerk in Duitsland een eigen weg wil inslaan met het hervormingsproject Synodale Weg, zijn uit de lucht gegrepen”, benadrukte de Limburgse bisschop. Dat heeft hij de paus duidelijk gemaakt. Het is nu zaak om “de vragen open en eerlijk te bespreken en met aanbevelingen te komen voor een gewijzigde koers en handelwijze van de Kerk”.

Misbruik
Bätzing meldde ook dat hij ook van gedachten had gewisseld met het hoofd van de kerk over de aanpak van gevallen van seksueel misbruik. “De moeilijke situatie” kwam naar voren in verschillende Duitse bisdommen, waarover Franciscus “goed geïnformeerd” is: “Hij hoopt dat de spanningen kunnen worden overwonnen.”

Speculatie vooraf

In aanloop naar de korte audiëntie hadden waarnemers gespeculeerd dat het bezoek aan Rome in verband zou kunnen worden gebracht met de behandeling van misstanden in het aartsbisdom Keulen. Ook op kardinaal Rainer Maria Woelki is er veel kritiek. Tot nu toe is er geen antwoord uit Rome. De speculaties werden dus niet bewaarheid.

Lees in dit verband ook ons eerdere bericht: Synodale Weg waarheen?

bron: domradio.de
beeld: bistum limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *