De zorg voor ons gemeenschappelijke huis, de aarde

Bisschop Gerard de Korte sluit zich aan bij klimaatprotest

Aansluitend bij het klimaatprotest van jongeren Fridays for Future, is er sinds 19 maart van dit jaar in de Lambertuskerk te Vught iedere vrijdag vanaf 11.55 uur een half uur voorgelezen uit de ecologische encycliek Laudato si’ van paus Franciscus. Een profetisch geschrift, waarin de paus kwesties als klimaatverandering, waterproblematiek, afnemende biodiversiteit en wereldwijde ongelijkheid in samenhang bespreekt en de dialoog zoekt met alle mensen voor de zorg van ons gemeenschappelijk huis, de aarde.

Na een gedegen analyse van de problematiek, pleit hij voor een integrale ecologie, geeft oriëntatie- en actiepunten en breekt een lans voor een ecologische opvoeding en spiritualiteit. Met dit document toont paus Franciscus zich een werkelijke wereldleider, vanuit een dienende bezorgdheid voor het algemeen welzijn. Daarmee adresseert de paus een fundamentele uitdaging voor onze toekomst en verdient deze tekst ruimere bekendheid.

Vzndaag vrijdag 9 juli wordt deze voorleesmarathon afgesloten door de bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Gerard de Korte. Daarmee is dit visionaire document integraal voorgelezen door twaalf verschillende lectoren uit de katholieke en protestantse geloofsgemeenschap, waaronder o.a.: abt Bernardus van Koningshoeven, senator Ton Rombouts en de bisschop van Den Bosch. Vanwege de coronapandemie gebeurt dit via livestream; alle zeventien afleveringen blijven op de website https://lambertuskerkvught.nl/activiteiten#si beschikbaar.  

Intussen wil een vervolg de urgentie van dit onderwerp onder de aandacht te houden. Door een pelgrimage aan initiatieven in de nabije omgeving, die de uitdaging waar we voor staan concreet aanpakken.

Initiatiefnemers: ds. Udo Doedens (ugmdoedens@freeler.nl) en Stefan Waanders (stefanwaanders@gmail.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *