Mijn ervaring met de indianen in Canada

Old Sun’s, anglicaanse Residential School, in Gleichen, Alberta, operationeel tussen 1886 and 1971 |

Afgelopen maanden werden bij verschillende voormalige kostscholen in Canada anonieme graven van indianenkinderen gevonden. Jezuïet Wim Dombret woonde 17 jaar in Canada en had contact met de inheemse bevolking. IgnisWebmagazine vroeg hem de gebeurtenissen te duiden.

Als kind werd ik getroffen door een foto van een indiaanse leider. Wat mij toen sterk beroerde, was zijn uitgesproken, haast gekerfde, wat donkere gelaatsuitdrukking die ondanks de pijnlijke geschiedenis van zijn volk toch grote fierheid en sterk verzet uitdrukte. Tijdens mijn periode in Canada greep ik dan ook de kans om er enkele keren een missionaris te vervangen. Ik maakte al snel kennis met de pijnlijke geschiedenis van deze oorspronkelijke bewoners van Canada, waarvan de gevolgen doorwerken tot op de dag van vandaag. 

Reservaten voor de indianen

Na de Europese invasie in de zeventiende eeuw, kregen de indianen reservaten toegewezen. Die werden steeds kleiner toen er meer Europeanen arriveerden. Als de inheemse bevolking hun beperkte rechten wilden behouden, moesten zij hun huisvesting, economie en leven uitbouwen op deze beperkte en doorgaans zeer afgelegen plaatsen.

lees het volledige verhaal op Igniswebmagazine

Afbeeldingen via de Facebookpagina van National Centre for Truth and Reconciliation. Boven het artikel: St Albert’s Roman Catholic Residential School in St. Albert, operationeel tussen 1941-1948.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *