Auteurs analyseren het verlies van betekenis van de Italiaanse kerk

Italiaanse sociale wetenschappers verwachten een grote teruggang in de kerk van hun land als de pandemie voorbij zal zijn. 
In hun analyse “The Disappeared Herd” (De verdwenen Kudde) presenteren de auteurs rond de socioloog Giuseppe Di Rita cijfers en uitspraken over hoe Italianen momenteel de katholieke kerk zien. Volgens deze gegevens beleefde slechts een op de vier praktiserende katholieken de onmogelijkheid om naar de mis te gaan door Corona, als een gemis.

Volgens 40 procent van de ondervraagden, en 50 procent onder katholieken, accepteerde de kerk de officiële maatregelen in verband met de pandemie zonder enige kritiek. Ongeveer tweederde van de praktiserende gelovigen ziet de kerk in een crisis; voor een goede 40 procent heeft het niet echt te maken met de huidige uitdagingen. De helft van de praktiserende katholieken gelooft dat de pastores zich steeds minder bewust zijn van de feitelijke sociale situatie in hun parochies.

De groep die zichzelf “Essere qui” (present zijn) noemt, omvat Di Rita, voormalige politici zoals Romano Prodi, Gennaro Acquaviva en Renato Balduzzi, evenals de oprichter van Sant’Egidio, Andrea Riccardi. Ze presenteren hun analyses in een onlangs verschenen boek van 150 pagina’s: “The Disappeared Herd. Church and Society in the Year of the Pandemic”. 

bron: kna/domradio

beeld: https://assets.citynavigator.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *