“Klerikale kerk van de grond af aan hervormen”

Paus Franciscus tijdens de vergadering van Bisschoppensynode Jongeren

Door Jon Rosebank | Verenigd Koninkrijk in La Croix International

In januari 2020 riep de katholieke journalist Joanna Moorhead op tot een synode die moest beginnen met vrouwen in plaats van een synode die met hen eindigde – of nog erger – hen helemaal uitsloot. Op dit moment is duidelijk dat ze slechts één stem was in een groeiend koor dat oproept tot een nieuw begrip van synodaliteit.

Paus Franciscus is een van de stemmen in dit koor. Het lijkt erop dat de Geest met uitzonderlijke behendigheid zijn werk doet.
De pandemie leidde er snel toe dat katholieke gemeenschappen zich via Zoom presenteerden en contact met elkaar zochten. Ze legden verbindingen niet alleen tussen parochies in elkaars nabijheid, maar over continenten heen.
De oproep van Joanna Moorhead groeide uit tot een beweging die al snel verder ging dan de vraag naar de rol van de vrouw in de kerk, en doorstootte naar essentiële thema’s als ‘ ambt en gezag’, ‘diversiteit’ en ‘moraaltheologie’ in de katholieke kerk.

De Root & Branch Inclusieve Synode
De eenvoud van de oproep heeft de beweging haar naam gegeven – de Root & Branch Inclusive Synode.
Het initiatief begon met drie vrienden, groeide snel uit tot een kernteam van tien en heeft inmiddels vele honderden over de hele wereld bereikt.
Root & Brache heeft steeds zorgvuldig op bijbelse grondslag en inspiratie geopereerd en is een “reis van onderscheiding” (een geliefd begrip van paus Franciscus) begonnen.
Zoom-seminars werden gehouden – met de Ierse academicus Tom O’Loughlin, de Amerikaanse romanschrijver James Carroll, Sr Mary Jo McElroy die meer dan 30 jaar in een bisdom in Brazilië heeft gewoond en gewerkt, en naast hen nog vele anderen.

Heel stilletjes heeft het R&B-team – zelf verspreid over parochies in Engeland en Wales – contact gezocht met theologen, kerkjuristen, vrouwelijke en mannelijke religieuzen en bisschoppen. Een of twee benaderden wezen de uitnodiging af. Anderen zijn off-the-record gebleven, maar hebben wel geluisterd naar de bedoelingen en gaven adviezen.
Het gaat hier om een beweging die op indrukwekkende wijze vasthoudt aan zijn credo van inclusiviteit, waar dus plaats is voor ieder die ongeacht status en identiteit.

En een buitengewoon aantal, waaronder een groeiend aantal bisschoppen, stond open voor de uitdaging van Root & Branch om op een verfrissende en evoluerende manier Kerk te zijn.

5-12 september bijeenkomst in Bristol, Engeland
Hoeveel precies zal duidelijk worden als de beweging in september haar eerste hoogtepunt bereikt. Deze fase van de beweging culmineert in een weekend van gebed en presentaties – zowel live in Bristol als online. Een week Zoom-workshops brengt denkers samen,.

De afstrap wordt gegegeven door de voormalige Ierse president Mary McAleese, die zich na haar pensionering inzet voor hervormingen binnen de kerk.
Ze wordt vergezeld door Virginia Saldanha uit India, Nontando Hadebe uit Zuid-Afrika en een selectie van anderen uit allerlei landen.

Met de actieve bijdrage van veel gewone kerkgangers ontwierpen ze al een tekst die een oproep belooft te zijn voor een stapsgewijze hervorming. Tijdens de bijeenkomst van 5-8 september zal in zoomsessies deze ontwerptekst, met degenen die aansluiten verder worden uitgewerkt. Men kan zich daarvoor aanmelden.

Het belooft zowel opwindend als zeer uitdagend te worden. Als de bisschoppen de intelligentie, vaardigheden, ervaring en inspiratie van de leken volledig hadden omarmd, was zo’n beweging misschien nooit tot stand gekomen.
Door leken geleide synodale bewegingen in andere delen van de wereld slaan de handen ineen met Root & Branch, wisselen hun eigen teksten uit en leren snel van elkaar. Als Franciscus handen nodig heeft om vast te houden terwijl hij de berg van het Vaticaanse verzet beklimt, zal hij ze hier vinden. Hij kan ontdekken dat ze al voorop lopen op zijn pad.

bron: The Tablet/ La Croix

Beeld:https://www.tertio.be/

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *