Heeft het Vaticaan de Paralympische Spelen uitgevonden?

Al in 1908 waren er “inclusieve” gymnastiekwedstrijden in het Vaticaan

Onder Pius X waren er tussen 1905 en 1908 “wereldkampioenschappen” atletiek in het Vaticaan. Inmiddels is bekend dat er al sporters met een beperking hebben deelgenomen. Was het Vaticaan de inspiratiebron voor de Paralympische Spelen?

Onder Pius X, die paus was van 1903 tot 1914, waren er al ‘wereldkampioenschappen’ in de atletiek, legt hij uit. Romeinse parochies organiseerden ook zondagswedstrijden in aanwezigheid van de toenmalige paus.
De journalist Giampaolo Mattei berichtte hierover in de Vaticaanse krant “L’Osservatore Romano”, die afgelopen zondag werd gepubliceerd op het online portaal “Vatican News”. 

Geboren in de “Cortile del Belvedere”?

Maar wat nieuw is, is dat geamputeerde en dove atleten al in september 1908 meededen aan de sprint. “Er waren dove atleten en 9 jonge blinden van het Istituto Sant’Alessio in het hoogspringen”, legt Mattei uit. De toenmalige winnaar werd geïnterviewd door een verslaggever van “L’Osservatore Romano”.

De Paralympische Spelen van Tokio gaan deze dinsdag van start, maar misschien zijn ze “geboren in de Cortile del Belvedere, omgevormd tot een atletiekbaan voor de ogen van paus Pius X en kardinaal staatssecretaris Merry del Val”, schrijft Giampaolo Mattei. De Cortile del Belvedere – het Vaticaanse Hof – verbindt het Vaticaanse paleis met de Villa Belvedere in Rome.

Na de Tweede Wereldoorlog in 1948, tijdens de Olympische Spelen in Londen, waren ook de eerste wedstrijden voor rolstoelgebruikers. Het idee erachter was om mensen met een handicap samen te brengen met de games van niet-gehandicapten. In 1960 vonden de eerste “World Games of the Paralyzed” officieel plaats in Rome, een paar weken voor de Olympische Zomerspelen.

Paus Franciscus: Para-atleten brengen verhalen tot leven

In een interview met de Italiaanse sportkrant “La Gazzetta dello Sport” zei paus Franciscus dat hij “verbaasd” was dat Paralympische atleten “verhalen hebben die verhalen tot leven brengen als iedereen denkt dat er geen verhalen meer te vertellen zijn”. Dit zou vandaag ook nieuw leven kunnen worden ingeblazen door “Athletica Vaticana”, het Vaticaanse sportteam, zegt Giampaolo Mattei.

Het Vaticaanse sportteam bestaat uit ongeveer 60 Vaticaanse medewerkers en twee moslimmigranten als ereleden. “Sport, cultuur, religie en ethiek horen bij elkaar”, zei kardinaal Gianfranco Ravasi bij de oprichting van de vereniging. Het hoofd van de Pauselijke Culturele Raad veroordeelde doping, racisme en een “achteruitgang van de ethiek” in de sport; Het Vaticaanse team wil dit tegengaan.

“Het doel van de Paralympische beweging is niet alleen om een ​​grootse gebeurtenis te vieren, maar ook om te laten zien wat atleten – inclusief degenen wiens leven ernstig is aangetast – kunnen bereiken”, vat Mattei samen. “En als dat geldt voor sport, dan moet het nog meer gelden voor het leven.”

brob:  VN , KNA, domradio.de

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *