Ierland: Nicola Brady leidt stuurgroep Nationale Synode


Nicola Brady (Foto:  Ierse Raad van Kerken)

In Ierland zal de nationale synode worden georganiseerd door een vrouw. “Het synodale pad is een belangrijke en hoopvolle ontwikkeling in het leven van de katholieke kerk in Ierland en ik ben dankbaar voor de kans”, zegt Nicola Brady

De Ierse bisschoppen hebben een stuurgroep opgericht die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de verschillende fasen die moeten leiden tot de synode die tegen 2026 moet plaatsvinden.
Als voorzitter kozen ze Nicola Brady, een vrouw die secretaris-generaal is van de Ierse Raad van Kerken.
Volgens een verklaring van de Ierse katholieke bisschoppenconferentie heeft Nicola Brady expertise op het gebied van op geloof gebaseerde vredesopbouw op het eiland Ierland en op internationaal niveau .
“Het synodale pad is een belangrijke en hoopvolle ontwikkeling in het leven van de katholieke kerk in Ierland en ik ben dankbaar voor de kans om dit werk te begeleiden en vorm te geven”, aldus Brady.

De vice-voorzitters van de synodale stuurgroep zijn Andrew O’Callaghan, een lekenpartner bij het adviesbureau PwC, en bisschop Brendan Leahy van Limerick.

De Ierse Katholieke Bisschoppenconferentie heeft zeven gebieden geïdentificeerd om te ‘luisteren naar wat de Heilige Geest tegen de Kerk in Ierland zegt’, waaronder ‘het honoreren van de bijdrage van vrouwen’. Vrouwen voelen zich vaak ondergewaardeerd door de katholieke kerk. Uit een onderzoek bleek dat 74% van de Ierse katholieke vrouwen geloofde dat de kerk hen niet met “veel respect” behandelde, vergeleken met 6% van de protestantse vrouwen.
De voormalige Ierse president Mary McAleese heeft de katholieke kerk beschreven als “een primaire wereldwijde drager van het virus van vrouwenhaat”. Uit een peiling uit 2018 bleek dat 55% het met McAleese eens was dat de kerk vrouwen niet gelijkwaardig behandelt.

Bron: La Croix International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *