‘In de synodale kerk zie je de Heilige Geest werken’

Arnaud Join-Lambert

Paus Franciscus lanceert op 9 en 10 oktober een wereldwijd voorbereidingsproces voor de bisschoppensynode over synodaliteit die een jaar later in Rome gehouden zal worden. Alle bisdommen moeten vervolgens met deze vraag aan de slag gaan: hoe kan de kerk meer plaats geven aan de inbreng en inspraak van gelovigen?

Synodes kunnen in de Rooms-Katholieke Kerk op diocesaan en universeel niveau plaatsvinden. Het zijn raadgevende instanties. Van de meer dan drieduizend bisdommen wereldwijd heeft meer dan een derde inmiddels een of meerdere diocesane synodes achter de rug. In Nederland echter nog geen enkel bisdom. (In 2001 wilde bisschop Tiny Muskens van Breda een diocesane synode houden b.g.v 150 jaar bisdom Breda, maar Rome verbood dit initiatief, red. www.deroerom)

Arnaud Join-Lambert (53) doceert praktische theologie aan de katholieke theologische faculteit van het Belgische Louvain-la-Neuve en doet sinds meer dan 20 jaar onderzoek naar katholieke kijk op synodaliteit. Zijn wetenschappelijke publicaties over synodes en synodaliteit zijn nauwelijks meer te tellen. Hij is lid van een van de Vaticaanse werkgroepen die de synode van 2022 voorbereidt. ‘De synode over synodaliteit is een kerkelijk laboratorium dat een nieuwe kerkelijke cultuur moet opleveren’. 

Ook nam hij als theologisch adviseur deel aan verschillende synodes in België, Frankrijk en Duitsland. ‘Ik heb daar soms echt de Heilige Geest aan het werk gezien’, vertelt hij. ‘Dat is echt ongelofelijk indrukwekkend. De wijze waarop gelovige kerkleden naar elkaar luisteren, hoe er nieuwe ideeën ontstaan en waar nodig gecorrigeerd worden.’….

lees het volledige artikel

Bekijk ook een interview met Arnaud Join-Lambert op youtube, (nederlandse ondertiteling kan worden ingeschakeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *