Kerk in Italië bezorgd over euthanasie-initiatief

“Helpen in plaats van het leven te vernietigen”

Italiaanse katholieke bisschoppen hebben zich “zeer bezorgd” getoond over een initiatief om actieve euthanasie te legaliseren. De Bisschoppenconferentie wees in een verklaring deze actie af.

“Iedereen die in een staat van extreem lijden verkeert, moet worden geholpen om met de pijn, angst en wanhoop om te gaan”, staat in een verklaring. Het mag in geen geval gaan over “het vernietigen van het leven”.

Handtekeningcampagne voor actieve euthanasie

Een groep initiatiefnemers heeft 500.000 handtekeningen weten te verzamelen voor een gedeeltelijke intrekking van artikel 579 van het Italiaanse Wetboek van Strafrecht. Dit maakt actieve euthanasie (“doden op verzoek”) strafbaar. Als de verzamelde handtekeningen daadwerkelijk geldig zijn, kan dit leiden tot een referendum.

Volgens de bisschoppen zou de succes van deze actie een “nederlaag” zijn voor de mens – en de overwinning van een “individualistische, nihilistische” manier van denken. Hierin is blijkbaar geen plaats voor hoop of beleefde menselijke relaties. De kerk wil in alle duidelijkheid aandringen op de bescherming van de menselijke waardigheid.

De organisatoren van de handtekeningenactie zetten hun inspanningen ondertussen onverminderd voort. Om de drempel van een half miljoen te overschrijden, willen ze voor de deadline op 30 september 750.000 handtekeningen hebben verzameld.

bron:/kna/domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *