Leidse sterrenkundige Van Dishoeck benoemd in pauselijke academie

Paus Franciscus heeft vandaag de Nederlandse sterrenkundige Ewine Fleur van Dishoeck benoemd tot gewoon lid van de Pontificale Academie van Wetenschappen.

Ewine Fleur van Dishoeck werd geboren op 13 juni 1955 in Leiden. Zij studeerde scheikunde en wiskunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan diezelfde universiteit. Zij doceerde daarna aan onder meer de Amerikaanse topuniversiteiten Harvard en Princeton. Momenteel is zij hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Sterrewacht Leiden.

Zij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en buitenlands lid van de US National Academy of Sciences. Op 27 maart 2014 werd zij lid van de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina. Op 15 augustus 2015 werd zij voor de periode van 2018 tot 2021 verkozen tot president van de Internationale Astronomische Unie.

Haar onderzoek betreft: stralingsoverdracht van lineaire en continue straling; interstellaire moleculen; fysische en chemische evolutie tijdens stervorming en planeetvorming; submillimeter- en mid-infraroodastronomie; en fundamentele moleculaire processen.

Van Dishoecks benoeming is de derde binnen enkele dagen in de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Ze is ook het derde nieuwe vrouwelijke lid; de overgrote meerderheid van de 80 volwaardige leden is nog steeds man, het aandeel vrouwen is minder dan 20 procent. De Pontificale Academie van Wetenschappen werd opgericht in 1936, maar gaat terug op de in 1603 opgerichte Accademia dei Lincei, waarvan onder anderen Galileo Galilei president was. De huidige academie heeft tot doel de vooruitgang in de wiskunde en de natuurwetenschappen te bevorderen. Beroemde geleerden waren er lid van, zoals Guglielmo Marconi, Max Planck, Niels Bohr, Werner Heisenberg en Stephen Hawking.

bron: vatican news/kro-ncrv.nl

beeld: https://www.astronomie.nl/ ElodieBurillon.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *