Oecumenische klimaat-pelgrims bereiken Duitsland

De deelnemers van de 5e Oecumenische Bedevaart voor Klimaatrechtvaardigheid van Polen naar Glasgow hebben Duitsland bereikt. De bisschop van Görlitz, Wolfgang Ipolt, heette de pelgrims welkom.

Ze werden vergezeld door de Poolse bisschop Waldemar Pytel, zo maakten de organisatoren vrijdag bekend. Nadat ze de grens naar Forst in de Lausitz waren overgestoken, werden ze ontvangen door de Secretaris Generaal van de Evangelische Kerk Theresa Rinecker en de bisschop van Görlitz Wolfgang Ipolt. Daar werd een oecumenische dienst gevierd.

Ipolt: Jezelf kennen in de aanwezigheid van God

Rinecker bedankte de klimaatpelgrims dat zij de aandacht van velen vestigen op het feit dat de manier van leven van velen op tal van plaatsen de juiste verhoudingen uit het oog heeft verloren. In zijn preek verwees Ipolt naar een passage uit de Bijbel, die zegt dat de mensen die zichzelf bewust kennen in de aanwezigheid van God aandachtiger en alerter handelen en ook meer verantwoordelijk met de wereld omgaan – omdat ze weten dat de wereld alleen aan mensen is toevertrouwd en niet hun eigendom. Ook de klimaatbedevaart herinnert hieraan.

De bedevaart voor klimaatrechtvaardigheid begon afgelopen weekend met een kerkdienst in Zielona Gora, Polen. Het leidt ruim 1450 kilometer door Polen, Duitsland, Nederland en Engeland naar Glasgow in Schotland. Daar begint op 31 oktober de Wereldklimaatconferentie. De ongeveer 30 langdurige pelgrims uit Polen en de Bondsrepubliek willen Glasgow in totaal 77 dagen bereiken. In Nederland zullen ze Amersfoort aandoen.

De 5e Oecumenische Bedevaart voor Klimaatrechtvaardigheid wordt ondersteund door protestantse regionale kerken, katholieke bisdommen en kerkelijke hulporganisaties. Het wordt georganiseerd door het Instituut voor Kerk en Samenleving van de Evangelische Kerk van Westfalen.

bron: KNA/domradio

beeld: Wanderer unterwegs© 271 EAK MOTO (shutterstock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *