Pater Montfortaan in Frankrijk vermoord

Een katholieke priester is vermoord in de Franse regio Vendée. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maandag bekend. De vermoedelijke dader heeft zich gemeld bij de politie

.LEES OOK26/07/2021

Op de 5e verjaardag van de dood van de martelaar priester Jacques Hamel

De minister van Binnenlandse Zaken sprak van een “dramatische moord” en kondigde op Twitter aan dat hij naar de regio wilde gaan om de katholieken van het land “zijn steun” te verzekeren.

Zoals het persbureau Agence France-Presse (AFP) meedeelde, meldde een man zich ‘s ochtends bij de politie en bekende de misdaad. De verdachte, een Rwandees staatsburger, was een bekende van de politie: hij was in de loop van het onderzoek naar de brand in de kathedraal van Nantes in juli 2020 al onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

Vermoedelijke moordenaar “voor meerdere maanden” gehuisvest

De 60-jarige montfortaner pater Olivier Maire, in Saint-Laurent-sur-Sèvre, had zijn vermeende moordenaar “enkele maanden” onderdak gegeven, zo verluidt uit politiekringen.

De Franse Bisschoppenconferentie reageerde met een tweet van haar secretaris-generaal, pater Hugues de Woillemont, die zijn “verdriet en bberbijstering uitsprak over de moord op pater Olivier Maire, provinciale overste van de Montfortaanse missionarissen”.

De tragedies in Frankrijk: een trieste lijst …

Frankrijk is de afgelopen jaren verschillende keren opgeschrikt door de moorden op priesters en religieuzen. Op 26 juli 2016 werd de bejaarde pater Jacques Hamel voor het eerst sinds de Franse Revolutie vermoord tijdens een eucharistieviering. Op 26 juli, vijf jaar na de moord, werd in Saint-Étienne-du-Rouvray een ceremonie gehouden ter herdenking van de priester wiens zaligverklaring al aan de gang is.

In de afgelopen decennia hebben echter andere tragedies de Franse bisdommen in rouw gedompeld. Bijvoorbeeld de moord op dominee Jean-Luc Cabes van het bisdom Tarbes en Lourdes in de nacht van 10 op 11 mei 1991 in Tarbes. Het bisdom Tulle herdenkt ook pater Louis Jousseaume, pastoor van Egletons, die op 26 oktober 2009 in zijn pastorie werd vermoord.

De dood van de stichter van de gemeenschap van Taizé veroorzaakte ook opschudding: frater Roger Schutz werd door een geesteszieke vrouw tijdens de Vespers op 16 augustus 2005, vier dagen voor de 65ste verjaardag van zijn aankomst in Taizé, in de Kerk van Verzoening in Taizé dodelijk verwond.

bron: Vaticaannieuws -skr

beeld: https://i.la-croix.com/

Beluister ook een bijdrage van Hendro Munsterman op radio1 op 9 augustus. Munsterman heeft het slachtoffer persoonlijk gekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *