Paus: Liturgie moet uit marginaliteit komen

Paus Franciscus heeft de kerk in Italië gevraagd om meer moeite en creativiteit te steken in het nieuw leven inblazen van de zondagsmissen. Hij verwees ook naar de pandemische maatregelen.

Franciscus: Alleen een geïncultureerd geloof is echt

De beperkingen op kerkdiensten in de afgelopen anderhalf jaar hebben de reeds bestaande negatieve trend in kerkdiensten versterkt, blijkt uit een publicatie bij gelegenheid van een liturgiecongres in Cremona. De brief is ondertekend door kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin.

Uit de marginalisering komen

Franciscus hoopt dat de “Nationale Liturgische Week” in Italië met nieuwe impulsen en zijn eigen liturgische vieringen “een aantal lijnen van liturgische pastorale zorg kan tonen en voorstellen”. Deze moeten ook aan de parochies worden aangeboden, “zodat zondag, de eucharistische vergadering, liturgische diensten en ritus om uit de marginalisering te komen waarin ze onverbiddelijk lijken te vallen”.

De publicatie van de derde editie van het missaal in het Italiaans eind 2020 en de bijbehorende geboden zijn een goed teken voor een liturgische heropleving in het licht van baanbrekende omwentelingen in kerk en samenleving.

De 71e Nationale Liturgische Week van de Katholieke Kerk in Italië vindt plaats in Cremona van maandag tot en met donderdag. Volgens het programma willen bisschoppen, theologiedeskundigen en predikanten daar het hoofd bieden aan de enorme teruggang in kerkdiensten.

(cape – gs – Vatican News)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *