Toenadering RKK met kerk op Filipijnen

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

Bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk en de in 1902 afgescheiden (katholieke) Onafhankelijke Filipijnse Kerk (IFI) hebben een oecumenische overeenkomst getekend. Daarmee wordt op de Filipijnen een historische stap gezet naar verzoening en oecumenische samenwerking, inclusief de wederzijdse erkenning van de doop. De aanleiding tot de toenadering is de 500e verjaardag van de aankomst van de eerste katholieke missionarissen op de archipel.

In de in Manilla ondertekende gemeenschappelijke verklaring schrijven de bisschoppen dat de oprichting van de IFI ‘niet tegen de Katholieke Kerk gericht was, maar tegen de doorgaande dominantie van Spaanse bisschoppen en priesters in bisdommen en parochies’….

De IFI telt 47 bisdommen, waaronder meerdere in verschillende delen van de Verenigde Staten en in Canada. Zij .. lijkt in liturgie, leer en discipline sterk op de oudkatholieke kerken…. Zij is lid van de Wereldraad van Kerken en is in volledige gemeenschap met de Unie van Utrecht, de Anglicaanse Kerk en de Zweedse Lutherse Kerk. <

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *