Vaticaan: opnieuw belangrijke benoemingen van een vrouw

Paus benoemt Amerikaanse klimaatonderzoeker tot Academie van Wetenschappen

De Amerikaanse klimaatonderzoeker Susan Solomon wordt volwaardig lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Het Vaticaan maakte de benoeming door paus Franciscus bekend.

Voedingstop moet luisteren naar de getroffenen en geld investeren

Solomon, geboren in 1956, doceert en doet onderzoek aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology  (MIT). Zij is gespecialiseerd in de chemische samenstelling van de atmosfeer van de aarde en heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor haar onderzoek, met name op het gebied van ozon. Ze werkte vele jaren voor het Amerikaanse ministerie van Weer en Oceanografie.

De benoemingen tot het lidmaatschap van de Pauselijke Academie van Wetenschappen zijn voor het leven. De instelling in het Vaticaan, opgericht in 1603, bevordert de vooruitgang in wiskunde, natuurkunde en natuurwetenschappen en adviseert de paus. De huidige president is de Duitse landbouwwetenschapper Joachim von Braun.

Afrikaanse religieuze adviseert synode: ‘Een uitdaging’

De Zuid-Afrikaanse religieuze Hermenegild Makoro is verrast en opgetogen over de rol die ze zal spelen in de komende bisschoppensynode. Haar benoeming als lid van de Methodologiecommissie verraste haar en ervaart ze als een “uitdaging”.

Vaticaan vormt commissies voor Wereldsynode 2021-2023

22/07/2021Kardinaal Grech op Synode: Meer dan “een tik van de paus”

Over drie maanden wil paus Franciscus het proces op weg naar de BisschoppenSynode in 2023 openen. Het thema van deze synode is: “Voor een synodale kerk: gemeenschap, participatie en zending”.

Het is de taak van de Commissie Methodologie om het functioneren van de Synode, die voor het eerst in deze vorm plaatsvindt, verder te ontwikkelen. De leiding ligt bij de Franse theoloog en religieuze Nathalie Becquart, ondersecretaris van het synodesecretariaat. Van de in totaal tien leden van de commissie, waaronder Becquart, zijn er vijf vrouw , waarvan Makoro het enige lid uit Afrika is.  

Kerkpionier uit Afrika

Hermenegild Makoro (69) behoort tot de congregatie van de Missionary Sisters of the Precious Blood (CPS) opgericht in Zuid-Afrika en is lid van de pauselijke commissie voor de bescherming van kinderen in het Vaticaan. Ze was drie termijnen algemeen secretaris van de Zuid-Afrikaanse bisschoppenconferentie; Rond de jaarwisseling droeg ze het ambt over aan haar opvolger, de Dominicaan Tshifhiwa Munzhedzi.

In  een interview met KNA, op de vraag of de kerkelijke hiërarchie vrouwen voldoende ruimte bood, zei ze dat vrouwen “zichzelf niet langer als gasten zien, maar als onderdeel van de kerk en haar gemeenschap. Als het gaat om de wijding of de discussie over vrouwen in het diaconaat, zeg ik: het mag, zolang het maar een roeping is.

bron: Vatican Newws en Acafrica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *