Jongeren bidden vaker dan 55-plussers

– Brits onderzoek

Uit nieuw onderzoek in Groot Britannie blijkt dat jongeren in het VK twee keer meer regelmatig bidden dan ouderen.

Ongeveer 51% van de 18- tot 34-jarigen die door het onderzoekbureau Savanta ComRes werden ondervraagd, zei dat ze minstens één keer per maand bidden. Van de 55-plussers, gaf 24% aan dat dit op hen van toepassing was. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 49% van de jongere leeftijdsgroep elke maand een plaats om te bidden bezoekt, vergeleken met 16% van de 55-plussers. Een van de managers van Savanta lichtte toe dat de cijfers beïnvloed kunnen zijn door het aanbod tot online gebed tijdens de pandemie.

“Ten eerste, naarmate de demografie van het VK verandert, is de trend dat minderheidsreligies een ​​groter aandeel van praktiserende jongeren laten zien. Naarmate de omvang van deze groepen in het VK toeneemt, zullen ook de gebedsgewoonten van de bevolking in het algemeen sterker aan het licht komen.”

Zo gaf Mariyah Zaman, 23, een moslima uit Cardiff te kennen dat ze elke dag bidt en merkte dat haar geloof haar troost gaf tijdens de pandemie.
,,Als moslim is mijn geloof het enige waarvan ik weet dat het stabiel en duidelijk is. Elke keer dat ik naar het tv-nieuws kijkt, is er altijd iets negatiefs aan de hand en ik heb het gevoel dat mijn gebeden het enige zijn waarvan ik weet dat ze duidelijk zijn. Ik weet dat het gegarandeerd is en het zal niet veranderen. Ik weet dat het de plek zal zijn die troost biedt. Het is mijn basis en mijn anker in het leven.”

Yasmina Abdelrazik, 23, is het daarmee eens. Ze zegt dat haar geloof “me een doel in het leven geeft. Het is iets dat me er elke dag aan herinnert waarom ik hier ben. En het is een beetje waar ik al mijn ambities op baseer. Dus, uitblinken in deze wereld, en hopelijk ook in de volgende.”

De studie ondervroeg in augustus 2.075 Britse volwassenen en lijkt de stereotiepe opvatting dat religieuze groeperingen in het VK overwegend ouderen zijn, tegen te spreken.

Het onderzoek werd opgezet in opdracht van The Eternal Wall of Answered Prayer, een project om een ​​52 meter hoge boog te bouwen, gemaakt van een miljoen bakstenen, die elk een verhoord gebed vertegenwoordigen. De oprichter, Richard Gamble, zei dat de studie de opvatting bestrijdt dat het VK een seculiere samenleving is. “Het wordt steeds duidelijker dat er een groeiende spiritualiteit is in het land. Als jongere generaties geloof en spiritualiteit online en op niet-traditionele manieren verkennen, zou dat geen kwestie van discussie moeten zijn, maar moet het worden aangemoedigd en omarmd.”

Een andere studie van de Manchester Metropolitan University die deze week uitkomt, suggereert dat religieuze gemeenschappen tijdens de pandemie een enorme vlucht hebben genomen.
Dr. Alana Vincent, mede-onderzoeker van het Britse Ritual Innovation under Covid-19 (BRIC-19)-project, zei dat de pandemie “deuren opende voor degenen voor wie aanbidding ontoegankelijk of ongemakkelijk was. Desalniettemin hebben we geconstateerd dat de daadwerkelijke ervaring van het online bidden voor veel mensen teleurstellend en frustrerend is geweest.

bron: bbc-nieuws

beeld: https://the-eternal-wall-of-answered-prayer.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *