Kardinaal Woelki (Keulen) krijgt bezinningsverlof, maar blijft in functie

kardinaal Woelki in gebed

Paus Franciscus verleent de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, een bezinningsperiode van vijf maanden, maar laat hem in functie. Hulpbisschop Rolf Steinhäuser vervangt Woelki tijdens zijn bezinningstijd.

Kardinaal Woelki bedankt de paus

De kardinaal bij eerdere vrijetijdsbesteding

door Gudrun Sailer – Vaticaanstad

De Apostolische Nuntiatuur in Berlijn maakte de beslissing van paus Franciscus deze vrijdagmiddag bekend. In Duitsland was er met grote belangstelling naar uitgekeken; in juni hadden twee visitators in opdracht van de paus de situatie in Keulen onderzocht.

De bewering dat kardinaal Woelki gevallen van misbruik in de doofpot wilde stoppen, wordt “weerlegd door de intussen gepubliceerde feiten en de door de Heilige Stoel onderzochte documenten”, aldus een bericht van de Heilige Stoel, dat op verzoek van de Duitse Bisschoppenconferentie door de Apostolische Nuntiatuur in Berlijn werd gepubliceerd.

Kardinaal “maakte ook grote fouten”

Kardinaal Woelki maakte echter “grote fouten in de benadering van de kwestie van verwerking als geheel, vooral op het niveau van communicatie”. Dit droeg ertoe bij “dat er een vertrouwenscrisis ontstond in het aartsbisdom die veel gelovigen verontrustte.”

Vorige week heeft paus Franciscus “de kardinaal ontvangen voor een lang gesprek”. De paus “rekent op kardinaal Woelki, hij erkent zijn loyaliteit aan de Heilige Stoel en zijn zorg voor de eenheid van de Kerk. Tegelijkertijd is het duidelijk dat de aartsbisschop en het aartsbisdom een ​​periode van pauze, vernieuwing en verzoening nodig hebben.”

De twee hulpbisschoppen van Keulen, Dominikus Schwaderlapp en Ansgar Puff, blijven ook in functie, zo besloot de paus. Bij de uitoefening van eerdere functies “kunnen incidentele tekortkomingen in de afhandeling van procedures worden gevonden, maar het was niet de bedoeling om misbruik te verdoezelen of de getroffenen te negeren”, aldus de verklaring. Puff zou zijn ambtsuitoefening onmiddellijk kunnen hervatten, en Schwaderlapp zal op eigen verzoek ongeveer een jaar een pastoraal werk gaan doen in Kenia.

Trigger van de vertrouwenscrisis

Woelki is sinds 2014 aartsbisschop van Keulen. Door zijn behandeling van kerkmisbruikzaken staat hij al een jaar in het Duitse publiek, onder soms felle kritiek. Aanleiding was een studie over seksueel geweld in het aartsbisdom Keulen, waarvoor Woelki zelf opdracht gaf, maar die in eerste instantie door hem vanwege procedurele tekortkomingen niet werd gepubliceerd. Een tweede rapport stelde hem even later gerust, maar verzachtte de situatie niet omdat het bij andere kerkleiders 75 gevallen plichtsverzuim vond bij de behandeling van zaken betreffende seksueel geweld. Critici stelden de kardinaal voor om morele verantwoordelijkheid op zich te nemen. Hij was immers destijds hulpbisschop in Keulen onder aartsbisschop kardinaal Joachim Meisner. Woelki wilde niet aftreden maar optreden.

Apostolisch bezoek

In juni 2021 onderzochten twee bisschoppen namens paus Franciscus de beschuldigingen tegen kardinaal Woelki en de algemene vertrouwenscrisis in het aartsbisdom Keulen. Kardinaal Anders Arborelius van Stockholm en bisschop Hans van den Hende van Rotterdam stuurden de resultaten van hun onderzoek als vertrouwelijk stuk naar Rome, waar het als basis diende voor verdere personele beslissingen.

Vorige week verwierp paus Franciscus het ontslag van de Hamburgse aartsbisschop Stefan Heße , die samen met kardinaal Meisner vicaris-generaal was geweest in Keulen. Het rapport stelde vast dat hij in elf gevallen plichtsverzuim had gepleegd bij het behandelen van misbruikgevallen. Daarop legde Heße zijn lot in handen van de paus. 
In een ongebruikelijke stap bood de aartsbisschop van München, kardinaal Reinhard Marx, bij wie geen plichtsverzuim bij het omgaan met seksueel mjksbruik was vastgesteld, de paus zijn ontslag aan. Zo wilde hij een tken stellen om verantwoordelijkheid te nemen voor fouten en mislukkingen van de kerk in het verleden. Franciscus verwierp het verzoek in een persoonlijke brief aan Marx .  

Hulpbisschop Steinhäuser

Kardinaal Woelki krijgt ook om andere redenen kritiek, zoals zijn plannen om de parochies in het aartsbisdom Keulen te fuseren tot ongeveer 50 grote parochies vanwege het tekort aan priesters. Daarnaast is Woelki een pleitbezorger van de klassieke kerkvisie in dogmatische en disciplinaire vraagstukken. In Duitsland worden steeds vaker hervormingseisen gesteld, zoals de priesterwijding voor vrouwen of een kerkelijke zegen voor homoseksuele stellen. Deze eisen verwerpt Woelki – in overeenstemming met het standpunt van Rome.

Rolf Steinhäuser, die tot de vastentijd 2022 aartsbisschop Woelki als apostolisch administrator zal vertegenwoordigen, werd in 2015 in zijn woonplaats Keulen tot hulpbisschop benoemd. Daarvoor was hij stadsdecaan in Düsseldorf en voorzitter van het kathedraal kapittel.   

bron: Vaticaan nieuws

beeld: aartsbisdom Keulen (DJK en Boecker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *