Koning onthult Nationaal Holocaust Namenmonument

Vanmiddag onthulde koning Willem Alexander samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, in aanwezigheid van een aantal overlevenden en nabestaanden, het nieuwe Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Met het Holocaust Namenmonument krijgt Nederland ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog eindelijk een monument met de namen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Het door de Pools-Amerikaanse architect Daniël Libeskind ontworpen monument staat aan de Weesperstraat in Amsterdam.
Voor de onbekende slachtoffers en ontbrekende namen die nog aangedragen worden, is de Duizend­namenwand gemaakt: een muur met duizend lege bakstenen

Besloten programma
In de naastgelegen Hoftuin van de Protestantse Diakonie vond vanmiddag een besloten programma plaats. Na het uitspreken van de gebeden Kaddisj en Yizkor werd de openingsplechtigheid verricht. onder meer minister-president Mark Rutte en Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema spraken de beperkte groep genodigden toe. Onder meer minister-president Mark Rutte en Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema spraken de beperkte groep genodigden toe. Daarna ging de koning in het monument in gesprek met een aantal overlevenden.

U kunt de onthulling live volgen
De onthulling werd live uitgezonden door de NOS.

U kunt een reportage van At5 bekijken

bron: nationaal-holocaust-namenmonument
beeld: studio libeskind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *