Nieuwe podcast: ‘Mijn vader was priester’

KRO-NCRV heeft een nieuwe podcast uitgebracht. In vijf delen wordt daarin het verhaal verteld over de ontdekking van Katja Kreukels dat haar vader pater is geweest.

Jo Kreukels, de vader van Katja, vertelde toen zijn dochter 18 was dat hij vóór haar geboorte een ander leven had gehad. De Limburger was priester bij de Congregatie der Montfortanen. 

Haar vader in zo’n zwarte toog? Opgegroeid in een klooster? Dit moest wel over iemand anders gaan! Er werd een familiegeheim aan haar geopenbaard waarvan de betekenis langzaam tot haar begon door te dringen. Zonder zijn overstap van het geestelijke naar het wereldse leven was ze er immers nooit geweest.

Katja werd journalist en ging zich afvragen in welke wereld haar vader was opgegroeid. En waar was die wereld gebleven? Ze ging er samen met haar vader naar op zoek, naar de tijd dat 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en de oudste zoon (haar vader) in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Ze schreef over haar bevindingen een boek, dat in 2019 werd gepubliceerd.

In vijf podcastafleveringen nemen Katja en haar vader Jo Kreukels de luisteraar mee naar een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt. 

Kerkhistoricus Peter Nissen plaatst de familiegeschiedenis in een breder (kerk)historisch en Limburgs kader. De podcastserie eindigt met een rondetafelgesprek onder leiding van presentator Wilfred Kemp met Katja Kreukels, Peter Nissen en Yvonne Zonderop (journalist en auteur van het boek Ongelofelijk) over het culturele en religieuze belang van deze zoektocht en de betekenis ervan voor het heden. 

‘Mijn vader was priester’ is te beluisteren via https://www.nporadio5.nl/podcasts/mijn-vader-was-priester en de bekende podcastkanalen als Spotify en iTunes.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

1 Comment

  1. “Mijn vader was priester” is voor de orthodoxe katholiek een onjuiste titel.
    Priester ben je voor eeuwig, ook al mag je je ambt niet meer uitoefenen, omdat je trouwt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *