Paus koersvast: ‘Ik ga door’

Paus Franciscus ziet in de Kerk van vandaag “de verleiding om terug te keren naar het verleden”. 
De paus heeft als gewoonte dat hij tijdens een reis ook een ontmoeting heeft met jezuiten in dat land. Zo sprak hij tijdens zijn reis naar Slowakije in Bratislava met medebroeders. Civiltà Cattolica publiceert het gesprek.

“Dit is wat we vandaag in de kerk zien: de ideologie van teruggaan naar het verleden. Het is een ideologie omdat het de geest koloniseert”, zei Franciscus. ,,Dit is een probleem waar de kerk in afzonderlijke landen mee van doen heeft, niet de kerk als geheel”.
,,Het leven en de vrijheid die vandaag mogelijk is, roepen bij velen in de kerk angst op,” zo stelde de paus vast. ,,Daarom gaan ze vandaag terug naar het verleden: op zoek naar veiligheid. Ze zijn bang tegenover het volk Gods om feest te vieren, het volk van God, dat ons aankijkt en ons de waarheid vertelt. Er heerst in zulke landen angst om verdere pastorale ervaring op te doen.”

“We zijn bang om mensen met een andere seksualiteit te begeleiden”

De paus denkt bij dit alles eraan hoeveel werk het gekost heeft om in de Synode over Huwelijk en Gezin de leer van de kerk te verhelderen en ,, om duidelijk te maken dat hertrouwde stellen niet tot de hel zijn veroordeeld”. Franciscus vervolgde: “We zijn bang om met mensen op weg te gaan met verschillende seksualiteit. We zijn bang voor de kruispunten en paden waar Paulus VI over sprak. Dit is het kwaad van dit moment: namelijk de oplossing zoeken op het pad van starheid en klerikalisme, twee verderfelijke tendenzen.”

In antwoord op vragen van individuele jezuïeten geeft Franciscus aan dat hij genderideologie gevaarlijk vindt omdat deze “abstract” is, wordt losgemaakt van “het leven van een concrete persoon, alsof iemand abstract zou kunnen beslissen of hij een man of een vrouw wil zijn”. Dit heeft ook ,,niets te maken met de kwestie van homoseksuelen. Aan een homoseksueel koppel kunnen we pastorale zorg bieden, hen tegemoet treden om Christus te ontmoeten.”

“Soms breekt de draad van mijn geduld”

Met betrekking tot zijn broeders – Franciscus is de eerste paus die uit de jezuïetenorde komt – maakte de paus er geen geheim van dat hij veel weerstand ondervond tegen zijn koers in de kerk. “Ja, kerkmensen maken ook slechte opmerkingen over mij. Soms knapt de draad van mijn geduld, vooral als er oordelen worden geveld zonder een echte dialoog aan te gaan… Maar ik ga verder zonder jouw wereld van ideeën en fantasieën binnen te gaan, daar begin ik niet aan, ik preek liever…. Sommige mensen beschuldigen me ervan niet over heiligheid te praten. Ze zeggen dat ik altijd praat over sociale kwesties en dat ik een communist ben.”

Paus Franciscus uitte ook, voor een goed verstaander, duidelijke kritiek op het in de VS gevestigde Eternal Word Television Network, bekend als EWTN, (Mother Angelicanetwerk). “Er is een grote katholieke televisiezender die niet aarzelt om voortdurend kwaad te spreken over de paus”, zei Franciscus. “Persoonlijk verdien ik aanvallen en beledigingen omdat ik een zondaar ben, maar de kerk verdient ze niet. Ze zijn het werk van de duivel. Ik heb dit ook tegen sommigen van hen gezegd.”

(In de afgelopen jaren is EWTN, (gevestigd in Birmingham, Alabama, een van de grootste mediabedrijven die zich katholiek noemen) vooral bekend geworden vanwege zijn regelmatige vijandige berichtgeving over paus Franciscus en door de partijdige conservatieve politieke focus die het inneemt. Geen enkel ander katholiek mediaconglomeraat heeft regelmatig zo’n openlijke kritiek op Franciscus gehad. Zo geeft EWTN regelmatig een podium aan de voormalige pauselijke nuntius van de Verenigde Staten, aartsbisschop Carlo Maria ViCiviltà Cattolicaganò. Deze heeft eerder opgeroepen tot het aftreden van paus Franciscus.
EWTN organiseert ook regelmatig een “pauselijke posse”  van commentatoren die bekend staan ​​om hun anti-Franciscus-opvattingen, waaronder Fr. Gerald Murray, een priester van het aartsbisdom New York, en auteur Robert Royal. )

Ik ga door

De paus verdedigde expliciet de beperkingen die hij onlangs oplegde aan de bijzondere ritus van de Tridentijnse viering van de mis. Franciscus stelt ,,dat hij door zijn maatregel handelt naar de ware bedoelingen van Benedictus XVI en terugkeert naar Johannes Paulus II. Mijn besluit is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder bisschoppen.”
In dit verband vertelde de paus het verhaal van een kardinaal die hem vertelde over twee pas gewijde priesters die aan die kardinaal toestemming hadden gevraagd om Latijn te studeren en de traditionele Latijnse mis te vieren. De kardinaal antwoordde die priesters: Maar er zijn veel Spaans sprekende gelovigen in het bisdom! Studeer Spaans om te kunnen prediken. Kom dan, als je Spaans hebt gestudeerd, bij me terug en ik zal je vertellen hoeveel Vietnamezen er in het bisdom zijn, en ik zal je vragen Vietnamees te studeren. Als je Vietnamees hebt geleerd, zal ik je toestemming geven om Latijn te studeren. Franciscus: ,,Zo zette die kardinaal deze priesters met beide voeten op de grond. Als pas gewijde priesters slechts een maand na hun wijding interesse tonen in de zogenaamde oude ritus, is dat een verschijnsel dat aantoont dat men wil terugkeren naar het verleden”. 
,,Ik ga door, niet omdat ik een revolutie wil beginnen,” zei Franciscus. “Ik doe wat ik voel dat ik moet doen. Er is veel geduld, gebed en veel liefdevolle inzet voor nodig.”

Ik leef nog

De paus beantwoordde de vrij onschuldige vraag hoe het met hem ging met de nodige humor: “Ik leef nog. Hoewel sommigen me graag dood zouden zien. Ik weet dat er zelfs bijeenkomsten waren met prelaten die dachten dat de paus er slechter aan toe was dan in het openbaar werd gezegd. Ze hebben het conclaaf voorbereid… Zo is het nu eenmaal!’

(Vaticaan nieuws / Civiltà Cattolica– sk)

beeld: https://www.vaticannews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *