Paus: preek niet langer dan 10 minuten

Volgens paus Franciscus kunnen gelovigen niet langer dan acht minuten aandacht opbrengen bij het luisteren naar een preek. Daarom ” moeten pastores op zijn hoogst tien minuten preken, tenzij de preek heel interessant is.’ Maar toch nooit meer dan 15 minuten.

Tijdens zijn bezoek aan Bratislava gaf de paus deze mening weer in een geïmproviseerd gedeelte van zijn toespraak tot bisschoppen,priesters, diakens en religieuzen.
‘Ik maak me zorgen, Laten we respect hebben voor de gelovigen die preken van veertig of vijftig minuten moeten aanhoren, over onderwerpen die ze niet begrijpen, die hen niet raken. De mensen moeten vertrekken met een idee, een beeld en iets wat hun hart geraakt heeft’, met die woorden betoonde paus Franciscus zich een echte leraar preekkunde en als iemand die weet heeft van de werking van de moderne media.
“Jezus preekte ook met gebruik van beelden. Hij gebruikte de vogels, de velden, de eenvoudige dingen, en de mensen begrepen het.’

In de kathedraal klonk applaus op na deze improvisatie van de paus. Het begon in de hoek waar de vrouwelijke religieuzen zaten. De paus reageerde daarop met: ‘Het klappen begon in de hoek van de zusters; zij zijn de slachtoffers van onze preken!’

beeld: Vatican Media, paus tijdens reis in Slowakije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *