Start Week tegen de eenzaamheid

elk klein gebaar kan het verschil maken

Minister Hugo de Jonge roept op om in gesprek te blijven over eenzaamheid

1 op de 10 volwassenen in Nederland voelt zich sterk eenzaam en 1 op de 3 heeft er weleens last van. Van de 75-plussers kampt meer dan de helft met eenzaamheid [1]. Met elkaar kunnen we hier iets aan doen. Daarom start vandaag voor de twaalfde keer de Week tegen Eenzaamheid. Tot en met 7 oktober zijn er honderden activiteiten door het hele land om mensen samen te brengen. Ook in Utrecht zetten organisaties, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten en vrijwilligers zich in om van de Week tegen Eenzaamheid een succes te maken.

De versoepeling van de coronamaatregelen betekent niet dat mensen zich niet meer eenzaam voelen. Mensen praten er vaak niet over. En dat is wel nodig, zegt Anja Machielse hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid.
“Door de lockdown hadden we minder moeite met praten over gevoelens van eenzaamheid. Het overkwam ons tenslotte allemaal. Dat is anders nu we weer naar het werk, verjaardagen en de sportclub gaan. De drempel wordt nu onbedoeld weer hoger om te zeggen dat je je eenzaam voelt. We denken dan al gauw: ‘er is vast iets mis met mij’, terwijl dat niet zo is. Eenzaamheid kan ons allemaal overkomen. En de eerste stap om er wat aan te doen, is het bespreekbaar te maken.”

Initiatieven in heel het land

De Week tegen Eenzaamheid wordt vandaag geopend door minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister De Jonge: “Dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand. Maar iedereen kan iets doen om de eenzaamheid van een ander te doorbreken. Ik vind het hartverwarmend en hoopvol om te zien dat zoveel mensen zich inzetten om van de Week tegen Eenzaamheid een succes te maken. In het hele land ontstaan geweldige initiatieven. Van een speciaal gala voor ouderen en hun kleinkinderen, luisteracties op stations tot mobiele huiskamers in wijken om een praatje in te maken.” Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er in het hele land activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Deze activiteiten worden georganiseerd door maatschappelijke organisaties, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten, bedrijven en vrijwilligers. Een greep uit de activiteiten staat op  www.eentegeneenzaamheid.nl.

Actieprogramma

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert de Week tegen Eenzaamheid in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Met Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken.

Dit actieprogramma bestaat sinds 2018 en sindsdien zijn 255 gemeenten en 165 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen aangesloten.

[1] Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 GGD’en, CBS en RIVM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *