Kloosters in Noordoost-Brabant; groene weelde

door Tjeu van Ras  |

Ons land kent een bijbelbelt. Minder bekend is dat we ook een ‘kloosterbelt’ hebben. In het noordoosten van Brabant vestigden zich in de nasleep van de Reformatie in de zeventiende en achttiende eeuw abdijen en priorijen, die inmiddels tot de oudste van Nederland behoren. Achter de muren bevindt zich een weelde aan groen. Al hebben veel van de kloosters hun oorspronkelijke functie verloren, nog steeds wonen er religieuzen zoals bijvoorbeeld in Uden, Megen en Sint Agathad.

In een handzaam boekje ‘Een weelde van groen’- dat tot stand kwam dankzij de bijdragen van vier actieve vrijwilligers- gaan we in vogelvlucht langs de verschillende tuinen; we zien de verschillen en overeenkomsten. Vaak gaat het om een omheinde tuin (hortus conclusus). Oorspronkelijk bedoeld om te voorzien in de behoefte van de kloosterbewoners aan groente, fruit en ander voedsel.
In Uden bij het klooster van de Brigittinessen gaat het om een kruidentuin, bij de Franciscanen in Megen is de Hof van Lof een liturgische siertuin,
bij het Emmausklooster in Velp (bij Grave) vinden we een eeuwenoude groentetuin
en bij het Kruisherenklooster in Sint Agatha is een historische landschapstuin te bewonderen.

In ‘Een weelde van groen’ vind je beschrijvingen van de tuinen, hun oorsprong, en ontwikkeling tot wat ze nu zijn. Je vindt er de ontstaansgeschiedenis, wie er woonden en welke functie klooster en bewoners in stad of dorp vervul(d)en. De tuinen zijn te bezoeken, openingstijden staan erbij. Het boek sluit af met vier fietsroutes die de kloosters met elkaar verbinden. Bij die routes zit een beschrijving van de streek. Een mooie aanvulling! 

Tjeu van Ras  is gepensioneerd en was als journalist werkzaam voor Brabants Dagblad en De Gelderlander.

 ‘Een weelde aan groen’. Berne Media, € 14,95. Onder redactie van Wouter Prins, conservator van  Museum Krona. 

Lees ook ons bericht over de opening van de Hof van Lof in April dit jaar

Kloostertuin Hof van Lof in Megen (foto Willem Quist ofs)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *