Paus over seksueel misbruik Franse priesters: “Een moment van schaamte”

Het ontluisterende rapport over het seksueel misbruik in de katholieke kerk in Frankrijk heeft het effect van een bom. “Wij zijn overdonderd door de omvang van het fenomeen”, zei Eric de Moulins-Beaufort, de voorzitter van de bisschoppelijke conferentie CEF toen hij het rapport in ontvangst nam.

Sinds 1950 moeten 216.000 minderjarigen zijn misbruikt door rooms-katholieke geestelijken. Het aantal daders wordt geschat tussen de 2900 en 3200, zo’n 3 procent van het totaal. De cijfers zijn gebaseerd op archiefonderzoek, gesprekken met slachtoffers, maar ook op een enquête onder een representatieve groep van 28.000 Fransen.

De commissie komt tot de conclusie dat vijf miljoen Fransen ooit zijn misbruikt en dat dit in 216.000 gevallen -4 procent van het totaal- religieuze gezagsdragers de dader waren.

Onderzoek

De cijfers zijn gebaseerd op archiefonderzoek, gesprekken met slachtoffers, maar ook op een enquête onder een representatieve groep van 28.000 Fransen.

Paus Franciscus sprak tijdens de algemene audiëntie over het onderzoek schande van en zei zich diep te schamen: “Helaas zijn de aantallen aanzienlijk. Ik wil de slachtoffers mijn droefheid en verdriet overbrengen over het trauma dat zij hebben opgelopen en mijn schaamte, onze schaamte, over het feit dat de Kerk te lang heeft nagelaten hen in het middelpunt van haar bezorgdheid te plaatsen, en hen mijn gebeden toezeggen”

Zie  https://kro-ncrv.nl/paus-schaamt-zich-voor-misbruik-in-frankrijk / Trouw. / ND 

beeld: https://www.proud2bme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *