Katholieke kerk in Frankrijk in crisis

De aartsbisschop van Parijs biedt ontslag aan de paus aan. De katholieke kerk in Frankrijk wankelt.
Vrijdag veroorzaakte het ontslagaanbod van aartsbisschop Michel Aupetit een nieuwe schokgolf in een land dat zichzelf ooit met trots omschreef als de “oudste dochter van de kerk” en de Franse koning als de “meest christelijke koning”.
In onze dagen lijkt de Franse katholieke kerk in een negatieve spiraal te zijn beland, door een eindeloze reeks schandalen en wandaden die haar steeds meer sprakeloos gemaakt.

Wat is de stand van zaken? Het aartsbisdom van Parijs is al lang onrustig. Aupetit (70), jarenlang arts en kerkelijke carrièrewisselaar, regeerde met harde hand, zo berichtten verschillende media.  Anderen zeiden dat je als leider van de kerk van Parijs “een baas” moet zijn.

Vertrek van twee vicarissen-generaal
Als keerpunt zien waarnemers het vertrek van de twee Parijse vicarissen-generaal: Alexis Leproux in december 2020 en Benoist de Sinety in maart. Samen met de drie hulpbisschoppen brachten ze veel beweging in het bisdom.

E-mail
Begin vorige week bracht het conservatieve tijdschrift “Le Point” een bericht met als titel “Aupetit’s geheimen”. Tijdens zijn tijd als vicaris-generaal in 2012 had de aartsbisschop blijkbaar een “ongepaste relatie” met een volwassen vrouw. Via een door hemzelf verkeerd geadresseerde e-mail kwam dit aan het licht. Dit wordt nu opgevat als “dubbelzinnig gedrag”. Als gevolg biedt de aartsbisschop nu de paus zijn ontslag aan – om het bisdom te behoeden voor schade. De beslissing is nu aan Franciscus.

De vraag is: wie heeft er baat bij een eventueel ontslag? Na de eerste schok gingen de interpretaties dwars door de verschillende kerkelijke kringen.
Een Parijse priester sprak over een “samenspannen van reactionaire krachten uit alle lagen van de bevolking”.

Lekken uit de Priesterraad van Parijs, gaven precies een tegenovergesteld beeld te zien. Aupetit werd opgeroepen om zichzelf te rechtvaardigen. Een andere priester zei dat de aartsbisschop “zeer geliefd” was en dat hij ook steun ondervond. Bovendien heeft ook een aartsbisschop recht op privéleven. Waarvan hij precies wordt beschuldigd is niet bewezen en ook niet strafbaar.

“Dicht bij de mensen”
Een betrokken leek uit het bisdom stelt dat Aupetit zou kunnen worden beschuldigd van “onzorgvuldigheid”. Maar hij ervoer hem als “een gelovig man die dicht bij de mensen staat en veel delegeert”. En zelfs als de feiten waar zouden zijn: “Gezien de misstanden die elders in de kerk aan het licht zijn gekomen”, is het “bijna geruststellend” dat het een instemmende volwassene is.

Twijfels over zijn privéleven hebben in ieder geval de vraag doen rijzen of hij het Parijse aartsbisdom kan blijven leiden. 

bron: domradio.de/la croix international

beeld: https://www.paris.catholique.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *