NL Katholieke kerk in negatieve spiraal

Het dagblad Trouwt wijdt vandaag een uitvoerig artikel aan de financiële situatie van de katholieke kerk in Nederland. Zij is in een negatieve spiraal beland die niet lijkt te stoppen, acht op de tien parochies lijden verlies. ‘Doorgaan met hoge kosten en straks nog anderhalve man en een paardenkop in de kerk totdat het geld op is, dat kan natuurlijk niet.’

door Hester Den Boer en Nico de Fijter30 november 2021, 06:38

In het parochiesecretariaat van de Sint-Aloysiuskerk in Utrecht zit Frans Joosten, de secretaris van de Sint-Martinusparochie, met een bezorgde blik over zijn multomap met jaarcijfers gebogen. Het gaat niet goed met de parochie. In 2020 maakte de Sint-Martinusparochie 1,1 miljoen euro verlies. En dat was bepaald niet het eerste jaar dat de parochie rode cijfers moest schrijven. De totale inkomsten voor de Sint-Martinus in 2020: iets minder dan zeven ton. Het is dat de Utrechtse parochie over een aardig eigen vermogen beschikt waarop kan worden ingeteerd, anders was ze al technisch failliet geweest. “Het is een grote puzzel hoe we elk jaar de eindjes aan elkaar moeten knopen”, verzucht Joosten. “En een oplossing hebben we helaas nog niet.”

Lees verder in Trouw.

beeld: https://www.royalmission.nl/Geld-en-kerk-1.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *