Kathedraal “Onze Lieve Vrouw van Arabië” in Bahrein ingewijd

Nieuw centrum voor christenen en interreligieuze dialoog 

In Bahrein is de nieuwe katholieke kathedraal “Onze Lieve Vrouw van Arabië” plechtig geopend. De kathedraal belichaamt een boodschap voor meer godsdienstvrijheid in de regio. 

Deze kathedraal staat in Awali, ongeveer 23 km ten zuiden van de hoofdstad Manama, op een terrein  dat de koning aan de kerk heeft geschonken.
De kerk heeft de vorm van een tent en verwijst daarmee naar Mozes die volgens het Oude Testament de tent van de samenkomst liet bouwen – als de plaats waar  Gods woont bij zijn volk Israël. Verder is de tent, die heel kenmerkend voor het nomadische wonen in de woestijngebieden op het Arabisch Schiereiland, een verwijzing naar de gemeenschappelijke wortels van geloof.

In deze regio zijn veel meer christenen en katholieken dan we verwachten. Er zijn veel gastarbeiders. Uit meer dan 100 verschillende landen wonen en werken er gastarbeiders op het Arabisch Schiereiland. Onder hen zijn veel christenen o.a. uit de Filippijnen en India. 

Het bijzondere van de situatie in Bharain is, dat koning Koning Hamad Bin Isa Al Khalifa tolerant godsdienstvrijheid mogelijk maakt en bevordert. In tegenstelling tot Saoedi-Arabië kunnen de 140.000 katholieken openbare vieringen houden. Om hen van dienst te kunnen zijn was de bouw van deze kathedraal noodzakelijk.
Bovendien zal deze kathedraal een plek worden voor de interreligieuze dialoog, een ontmoetingsplaats voor verschillende religies. In die zin sluit dit initiatief aan bij de visie van paus Franciscus dat de wereldvrede kan worden versterkt of verbeterd waar de religies de dialoog aangaan. 

Lees meer over Onze Lieve Vrouw van Arabie

bron: domradio.de/kathpress.at

beeld: http://www.avona.org/blogs/images/header_cat1.jpg