Paus aanvaardt ontslag aartsbisschop van Parijs

Stormachtige tijden voor het aartsbisdom van de Franse hoofdstad Parijs: aartsbisschop Michel Aupetit bood de paus afgelopen weekend zijn ontslag aan – op donderdag accepteerde de paus het ontslag van Aupetit.

Aartsbisschop Aupetit: “Ik wil blijven dienen”

De crisis rond de Notre-Dame-kathedraal werd veroorzaakt door een artikel in het conservatieve tijdschrift “Le Point” een week geleden, dat niet alleen berichtte over ruzies in het aartsbisdom van de hoofdstad, die zouden hebben geleid tot het ontslag van twee vicarissen-generaal binnen een korte periode van tijd. Een ander onderwerp was het “dubbelzinnige gedrag” van Aupetit in 2012, toen hij nog vicaris-generaal was, tegenover een vrouw.

Aupetit had de beschuldigingen verworpen, maar legde zijn lot in handen van de paus. De 70-jarige, voormalig arts, werd in 2018 door paus Franciscus benoemd tot aartsbisschop van Parijs.

Francis benoemde de voormalige aartsbisschop van Marseille, Georges Pontier, als interim-beheerder van het aartsbisdom.

“Blij dat ik dit bisdom heb gediend”

In een verklaring kondigde Aupetit aan dat hij “gelukkig was dit bisdom te hebben gediend” en op Christus bleef vertrouwen. “Ik ben nog steeds bereid om hem te volgen.” Natuurlijk zouden de “aanvallen” op hem “hem hebben gestoord”, maar hij heeft nu “vrede” met zichzelf. “Ik bid voor degenen die mij hebben aangevallen.” Hij smeekt ook om vergiffenis van degenen die hij mogelijk heeft verwond.

“Het bisdom Parijs is buitengewoon dynamisch”, schrijft de vertrekkende aartsbisschop van de hoofdstad. “Deze kracht zal nu niet afnemen. Ik blijf volledig met dit bisdom verbonden.”

(Vaticaan nieuws – sk)

beeld: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Mgr_Michel_Aupetit_