Paus biedt orthodoxe kerk excuses aan

Paus Franciscus heeft zaterdagmiddag een bezoek gebracht aan aartsbisschop Ieronymos II van Athene (foto) en heel Griekenland in diens ambtswoning in de Griekse hoofdstad. De bisschop van Rome riep op tot verdere gezamenlijke oecumenische inspanningen. Hij verontschuldigde zich ook voor fouten in het verleden.

“Tot onze schande – ik erken dit voor de katholieke Kerk – hebben daden en besluiten die weinig of niets te maken hebben met Jezus en het Evangelie, maar veeleer worden gekenmerkt door het najagen van winst en macht, de gemeenschap doen verdorren”, zei de paus, verwijzend naar de verhouding tussen katholieken en orthodoxen.

Franciscus herinnerde aan de gemeenschappelijke apostolische wortels en de gemeenschappelijke geschiedenis van de eerste eeuwen. Daarna, zei hij, zijn de katholieke en orthodoxe kerken helaas uit elkaar gegroeid. “Werelds vergif heeft ons besmet; het onkruid van wantrouwen heeft onze afstand vergroot en we zijn opgehouden communio te zijn”, aldus de paus. “Daarom vraag ik aan God en mijn broeders en zusters nogmaals om vergeving voor de fouten die zovele katholieken hebben gemaakt.”

Gemeenschap onder broeders en zusters brengt goddelijke zegeningen, zei hij. “Laten we dus niet bang zijn voor elkaar, maar elkaar helpen om God te aanbidden en onze naaste te dienen”, aldus Franciscus. Tegelijkertijd herhaalde de paus zijn verzoek, dat hij al eerder aan de Cypriotisch-orthodoxie kerk had gedaan, om steun bij de ‘Synode over synodaliteit’, die ik oktober 2023 zijn hoogtepunt gaat beleven. “Als katholieken zijn we net begonnen met het verdiepen van de synodaliteit, en we hebben het gevoel dat we nog veel van u kunnen leren”, zei Franciscus tot Ieronymos.

De paus herinnerde aan hun gezamenlijk bezoek aan vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in 2016, waar zij samen de “benarde situatie van een van de grootste drama’s van onze tijd” hadden gezien. De vele migranten “mogen niet aan onverschilligheid worden overgelaten en alleen worden gezien als een last die moet worden beheerd of, erger nog, aan iemand anders moet worden gedelegeerd”, waarschuwde Franciscus opnieuw. Zondag reist hij voor de tweede keer naar Lesbos om daar vluchtelingen te ontmoeten. Deze keer zal hij vergezeld worden door de Griekse president Katerina Sakellaropoulou.

bron: kro-ncrv/katholiek

beeld: vatican media https://www.vaticannews.va/viaggio-apostolico-a-cipro-e-in-grecia/

Bekijk video dag 1 pausbezoek Griekenland

bekijk video dag 2 pausbezoek Cyprus