Remonstrantse dominee Nissen wordt weer rooms-katholiek

Kerkhistoricus en religiewetenschapper Peter Nissen heeft vandaag bekendgemaakt dat hij gaat terugkeren naar de Rooms-Katholieke Kerk. In 2010 was hij toegetreden tot de Remonstrantse Broederschap en was vanaf januari 2014 remonstrants predikant. 

Ds. Nissen, thans emeritus hoogleraar Oecumenica van de Radboud Universiteit, was het afgelopen jaar voor anderhalve dag per week officieel als predikant verbonden aan de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente in Nijmegen. Gisteren werden de leden en vrienden van deze geloofsgemeenschap over Nissens besluit ingelicht.

Nissen zal in de zomer van 2022 het predikantschap neerleggen. Met bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch heeft hij een traject van terugkeer naar de Rooms-Katholieke Kerk afgesproken.

“Ik hoef er nu dan ook niet geheimzinnig meer over te doen: ik ga na twaalf jaar terugkeren naar de kerk die ondanks alles toch altijd als mijn Moederkerk is blijven voelen”, zegt de 64-jarige Nissen op zijn Facebook-pagina.

“Twaalf jaar geleden ben ik in het grote gebouw van de kerk verhuisd van de rooms-katholieke vleugel naar het remonstrantse kamertje. Ik ben er heel gastvrij ontvangen. Ik ben acht jaar remonstrants predikant geweest en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb de gemeenten van Oosterbeek en Nijmegen mogen dienen en in beide gemeenten zijn banden van vriendschap en vertrouwen gegroeid”, schrijft Nissen, die de remonstranten zeven jaar lang vertegenwoordigde in de Raad van Kerken in Nederland.

Professor Nissen onthult dat de protestantse vrijzinnigheid nooit zijn echte thuis is geworden. “Ik vergelijk mijn ervaring graag met die van een emigrant: hij of zij verlaat het land van herkomst uit onvrede over de mogelijkheden die daar zijn, vindt die mogelijkheden doorgaans wel in het nieuwe land, maar krijgt na verloop van tijd toch vaak heimwee naar het moederland. Zo verging het ook mij.”

Nissen zegt dat zijn heimwee naar het katholicisme voor hem van gevoelsmatige en van theologische aard was. “Het had te maken met sfeer en warmte, met liturgie en spiritualiteit, met haar monastieke traditie en haar wereldwijde veelkleurigheid, maar ook met het theologische kerkbegrip en het besef van sacramentaliteit. Het inspirerende optreden van paus Franciscus versterkte mijn heimwee.”

Tot de zomer van 2022 zal ds. Nissen zijn toezeggingen voor preekbeurten, leerhuizen en lezingen in remonstrantse kring nog nakomen. Daarna gaat hij als predikant met emeritaat.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: remonstranten.nl