Universiteit van Zürich gaat misbruikcrisis onderzoeken

De bisschoppen en religieuze ordes in Zwitserland hebben een contract getekend met de Universiteit van Zürich voor een proefproject om de geschiedenis van seksuele uitbuiting in de Rooms-Katholieke Kerk in Zwitserland te onderzoeken. Dat heeft de Bisschoppenconferentie maandag bekendgemaakt.

Een wetenschappelijk verantwoorde aanpak zijn we allereerst aan de slachtoffers schuldig, “ook om er lessen uit te trekken voor de toekomst”, schrijft de Zwitserse Bisschoppenconferentie (SBK) in haar mededeling. Samen met de religieuzen van het land en de Rooms-Katholieke Centrale Conferentie van Zwitserland (RKZ) gaven zij de Universiteit van Zürich de opdracht om de geschiedenis van seksuele uitbuiting in rooms-katholieke Kerk sinds het midden van de 20oe eeuw te verkennen. De effectieve start van het project is gepland voor maart 2022. Op dat moment zullen de sponsors gedetailleerde informatie over het project verstrekken.

Belangrijke etappe op weg naar opwerking

Het initiatief is een belangrijke stap op weg naar de aanpak van de kwestie van seksueel misbruik in de context van de rooms-katholieke kerk in Zwitserland, aldus de verklaring.

Een door de Zwitserse Vereniging voor Geschiedenis (SGG) aangestelde wetenschappelijke adviesraad zorgt voor de wetenschappelijke kwaliteit en onafhankelijkheid van het project.

Om de wetenschappelijke onafhankelijkheid te garanderen en ongestoord onderzoekswerk mogelijk te maken, worden de media en het publiek pas weer geïnformeerd als de resultaten van het onderzoek beschikbaar zijn. Zodra dit eindrapport beschikbaar is, zullen de opdrachtgevers beslissen over verdere stappen.

bron: Vatican News

beeld: unsplash.com