Is de “Nederlandse variant” bedreigend?

Volgens emeritus curie-kardinaal Walter Kasper is de katholieke kerk in Duitsland vaak alleen maar met zichzelf bezig. Lang niet alle Duitse problemen zijn ook problemen van de universele kerk. Hij waarschuwt voor mogelijke gevolgen.

De 88-jarige voormalig voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen gaf commentaar op het huidige hervormingsproces in de Katholieke Kerk in een gastartikel voor de “Herder Correspondenz” (november).

Hij gelooft echter niet dat de spanningen tussen de Duitse katholieken en Rome tot een schisma zullen leiden, gaf de kardinaal toe. Hij acht de “mogelijk veel ergere Nederlandse variant” waarschijnlijker.

Na het mislukken van de Nederlandse pastorale raad (1966-1970) met hervormingsideeën zoals die nu in Duitsland worden nagestreefd, was het aantal katholieken zo sterk gedaald dat “vandaag de dag is Nederland een van de meest geseculariseerde landen van Europa”.

Als Rome en Duitsland het bij het verkeerde eind hebben

Ook in Duitsland gingen degenen die de kerk verlieten uit teleurstelling “niet toe tot een nieuwe schismatieke kerk en zeer weinigen voegden zich bij een andere kerk”, voegde Kasper eraan toe: “Ze gaan niet in schisma, maar in een ontkerstend, niet-confessioneel niemandsland.” , zei de theoloog, geboren in Heidenheim an der Brenz in Baden-Württemberg.

De huidige spanningen tussen Rome en de Duitse kerk “lasten me fysiek en zelfs meer emotioneel”, gaf de Curia-kardinaal toe: “Ze gaan dwars door mij heen.” De fronten verhardden “steeds meer, een hermeneutiek van wantrouwen verspreidt zich, je luistert niet meer echt en dan begrijp je elkaar niet meer”.

Het lijdt geen twijfel dat “Rome” de Duitse situatie verkeerd heeft ingeschat, maar dat geldt ook voor “even kolossale Duitse inschattingen over Rome en enkele Romeinse documenten”.

Bron: domradio.de

beeld>http://2.bp.blogspot.com/Walter+Kasper.png