Kerkgeschiedenis toont grote diversiteit

De kerkhistoricus Hubert Wolf, die in Münster doceert, heeft hervormingsinspanningen op de “synodale weg” van de katholieke kerk in Duitsland verdedigd. Volgens Wolf herontdekt het katholicisme nog maar net zijn diversiteit.

“Pluralisme, veelvormigheid is legitiem en katholiek”, zei Wolf vandaag in de “Kölnische Rundschau”. De beschuldiging een jaar geleden door kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen dat het rekening houden met de traditie geen rol meer speelt is ongegrond: “Katholieken hebben de traditie van de Kerk in al haar diversiteit herontdekt, vooral in de afgelopen jaren. Zij laten zich door geen enkele hierarchische persoon vertellen wat legitieme traditie is en wat niet’, zei de Leibniz-prijswinnaar. 

In zijn boek “Krypta” ging Wolf in op kerktradities die intussen begraven zijn, en in “De Onfeilbare” op de ontwikkeling van het katholicisme in de 19e eeuw. De kerktraditie biedt een “ware schat aan alternatieve modellen” voor zogenaamd eeuwige waarheden, vertelde de kerkhistoricus aan de krant. Sommige van deze veronderstelde waarheden zijn een 19e-eeuwse “uitvinding”. Het dogma van de onfeilbaarheid is moeilijk te rijmen met de katholieke traditie.

Wolf verwees naar historische bronnen waaruit blijkt dat vrouwen in vroeger tijden geenszins een ‘diaconaat light’ uitoefenden maar hetzelfde ambt bekleedden als mannen. “En de grote abdissen van de Middeleeuwen waren wettelijk niets minder dan een bisschoppen,” zei hij.

Let op wetenschappelijke resultaten

Over homoseksualiteit verwees Wolf naar de milieu-encycliek van paus Franciscus: Daar heeft de paus duidelijk gemaakt dat de kerk moet luisteren naar de antwoorden van de wetenschap waar de Bijbel bijvoorbeeld geen sluitend antwoord geeft op wetenschappelijke vragen. Analoog: De kerk moet kennis nemen van wat artsen en sociale wetenschappers te zeggen hebben over seksuele identiteit. Dan zal de kerk als het over homoseksualiteit gaat niet meer voorbarig spreken over zonde, maar zich wenden tot de mensen die God op deze manier en geen andere heeft geschapen.”

Wolf kortom: “Traditie is een levende stroom, en zelfs als het leergezag rechts en links steeds hogere betonnen muren optrekt, zal het gaan zoals in de Ahr-vallei: op een gegeven moment komt er een machtige vloed die al het oude met zich meesleurt”.

bron: domradio.de

beeld: shutterstock © Rawpixel.com