Paus Adrianus VI paus uit de Lage Landen

Detail standbeeld in Utrecht, foto Liesbeth de Moor

500 jaar geleden hadden we een Nederlandse paus uit het Utrechtse! De mooie naam Adrianus had hij al van zijn ouders gekregen. Anders dan gebruikelijk bij de keuze voor een pausnaam bleef hij trouw aan zijn doopnaam. Deze opmerkelijke beslissing kondigt een opmerkelijk pausschap aan.

Bekijk programma

> Inschrijven nieuwsbrief

1459 – 1523

Het Adrianusjaar

Als onderdeel van het Adrianusjaar 2022-2023 biedt de website (pausadrianus500.nl) allerlei informatie over deze ‘Nederlandse’ paus, over de turbulente tijd waarin hij leefde, over zijn pauselijk beleid, zijn uitzonderlijke persoonlijkheid en de betekenis van zijn nalatenschap voor onze tijd. De kerken van nu, Europa van nu en de mensen van nu kunnen zich door hem laten inspireren.

Schilderij in Nederlandse Ambassade bij de Heilige Stoel

De digitale ontmoetingsplek pausadrianus500.nl is gecreëerd door de Projectgroep Adrianusjaar. Het biedt een overzicht van het programma-aanbod, afbeeldingen, achtergrondinformatie en mogelijkheid tot community.

We wensen je een mooie ontdekkingstocht met ons.

Lees ook een artikel in dagblad Trouw