Portugal: onafhankelijk onderzoek misbruik

“Geef het zwijgen een stem”, onder dit motto doen de Portugese bisschoppen een oproep aan slachtoffers van misbruik in kerkelijk verband, zich te melden.

De bisschoppen hebben een onafhankelijke commissie aangesteld die in alle bisdommen van het land kerkelijke documenten vanaf 1950 gaat onderzoeken op misstanden. Daarnaast wordt onderzoek gedaan in krantenarchieven, gerechtelijke stukken en de archieven van slachtofferorganisaties.
Vooral de slachtoffers worden opgeroepen om hun ervaringen te melden.

De commissie zal haar werk onafhankelijk en in volledige vrijheid kunnen verrichten. Een commssielid: “We hebben volledige autonomie ten opzichte van de katholieke kerk.” Af en toe zijn er contacten met de kerk om over de voortgang te rapporteren. “Maar er zal geen informatie worden uitgewisseld. Het is vertrouwelijk”, zei hij. De commissie is van plan om tegen het einde van het jaar een tussentijds verslag van haar werkzaamheden te presenteren.
De financiering gebeurt door de Portugese Bisschoppen en uit donaties.

De commissie zal werken volgens de nieuwe regels die paus Franciscus in 2019 heeft uitgevaardigd voor de behandeling van gevallen van misbruik in de katholieke kerk. Vóór de Portugese kerk hadden de kerken o.a. in Nederland, Duitsland en Frankrijk al onafhankelijke commissies ingesteld.

bron: Bisschoppenconferentie Portugal (website)

beeld: unsplash.com