Van een filosoof van eigen bodem

Op 24 februari verschijnt bij de uitgeverij Damen Kleine denkoefeningen van Cornelis Verhoeven, een tweede verzameling uit nagelaten werk.

Goede muzikanten willen hun instrument beheersen, zoals tekenaars virtuoos met pen of potlood wensen om te gaan. Voor de muziek of de tekening die hun dierbaar is, oefenen ze dagelijks. Ze willen hun vaardigheid niet verwaarlozen, tegelijk weten ze best dat het bij dit inoefenen uiteindelijk niet om die vaardigheid op zich gaat, maar omwille van de zaak. 

Als denker was Cornelis Verhoeven, in 1979 laureaat van de P.C. Hooftprijs, ook zo’n echte liefhebber. Het ‘schrijvend denken’ was een bezigheid die een groot deel van zijn tijd in beslag nam. In zijn nalatenschap bevindt zich, in een soort intellectueel dagboek, een tweehonderdtal zowel korte als langere denkoefeningen over de meest uiteenlopende thema’s. Zonder hierbij het avontuurlijke te schuwen, onderhield hij de aandacht voor alledaagse dingen zoals een knoop, een hoepelrok, een wolk of een woning. Hij toonde hoe stilstaan bij de dingen onze verwondering en denken kan wekken. 

Een eerste verzameling verscheen in 2021 als Alledaagse mijmeringen.

Cornelis Verhoeven (1928-2001) was docent oude talen en hoogleraar in de antieke wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een breed en zeer waardevol oeuvre aan boeken en artikelen. In 1979 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend.

meer informatie

beeld: youtube.com