Aartsbisschop van Canterbury: op reis met paus Franciscus?

Paus Franciscus en aartsbisschop van Canterbury Justin Welby ondernemen misschien in “de komende maanden” hun langverwachte, maar uitgestelde gezamenlijke reis naar Zuid-Soedan om vrede te bevorderen in een land dat nog steeds herstellende is van een bloedige burgeroorlog en een humanitaire crisis. 

“Als God het wil, zullen we ergens in de komende maanden, misschien binnen een jaar, naar Juba gaan, en kijken welke vooruitgang kan worden geboekt”, zei  het hoofd van de wereldwijde Anglicaanse Kerken op 6 februari. ,,Dat zal een historische reis worden, “, zei Welby ,,omdat het de eerste keer zal zijn dat wij gezamenlijk deze reis ondernemen.”   

Francis en Welby hadden in 2017 al het plan opgevat het door oorlog verscheurde land te bezoeken, maar de gewelddadigheden en de verslechterende omstandigheden in het land verijdelde die plannen.
Welby maakte zijn opmerkingen tijdens een kunstfestival in Belfast, op 6 februari jl. Hij bracht daar een retraite in herinnering die in 2019 plaatsvond in het Vaticaan. Bij die gelegenheid ontmoetten Franciscus en Welby  zowel de Zuid-Soedanese president als de rebellenleiders van het land. 
Na een toespraak, die Welby zich als “uiterst mooi” herinnerde, knielde Franciscus – in een verrassend gebaar – neer en kuste de voeten van de vijfkoppige leiderschapsdelegatie uit Zuid-Soedan, waarbij hij zowel de president als de rebellenleider smeekte om niet terug te keren naar de situatie van burgeroorlog. 
,,Ik zag de tranen over hun wangen lopen”, herinnert Welbly zich. “Tranen bij iedereen, zelfs bij de BBC-cameraman. De oorlog eindigde daar misschien nog niet, maar het was wel een keerpunt.” 

In december reisde de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, aartsbisschop Paul Gallagher, naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba, waar hij zowel de politieke als de religieuze leiders van het land ontmoette. Hij meldde dat er sterke steun is bij de lokale autoriteiten voor een reis van paus Franciscus en aartsbosschop Welby.

bron: NCR, Christopher White

beeld: https://www.katholiekleven.nl/