Amerikaanse priester neemt ontslag om verkeerde doopformule (update)

Een katholieke pastoor in de Amerikaanse staat Arizona heeft ontslag genomen nadat hij tientallen jaren een verkeerde formule had gebruikt bij het dopen. De pastoor maakte dinsdag zijn ontslag bekend.

In plaats van “Ik doop je” zoals voorgeschreven, zou Andres Arango tijdens gepaste ceremonies hebben gezegd: “We dopen je”. Duizenden dopen die door hem zijn uitgevoerd, worden daarom als ongeldig beschouwd.

Het maakt hem verdrietig dat hij ongeldige dopen heeft gedaan, legde Arango zijn stap uit. Hij betreurt de fout “diep” en wil helpen de schade te herstellen. In de nabije toekomst zal hij zich met al zijn kracht tot de getroffenen wenden om hen te helpen. Daardoor kan hij zijn reguliere taken niet meer uitvoeren.

Vaticaan bevestigt ongeldigheid van dopen

Phoenix Bisschop Thomas Olmsted bevestigde dat Arango’s dopen ongeldig zijn. Het bisdom kwam tot deze conclusie na “gedetailleerd onderzoek” en overleg met het Vaticaan. doop

De doop is het eerste en fundamentele sacrament. Door de doop wordt de mens opgenomen in de gemeenschap van de Kerk. De doop vestigt de bijzondere, onlosmakelijke gemeenschap van de gedoopten met Christus.

De priester handelde niet met kwade bedoelingen, maar de gevolgen zijn ernstig. Eerst moeten alle mensen die door Arango zijn gedoopt, worden geïdentificeerd. Olmsted riep de katholieken in zijn bisdom op om hem te helpen.

De “Causa Arango” is geen alleenstaand geval. In 2020 merkte een priester uit Detroit meer dan 30 jaar geleden de verkeerde woordkeuze op van een diaken op video van zijn eigen doop. Als gevolg hiervan werden alle dopen die de diaken tussen 1986 en 1999 verrichtte ongeldig verklaard.

Domradio publiceert een nieuw artikel van de liturgiewetenschapper Alexander Saberschinsky, waarin belangrijke nuanceringen over dit thema worden aangedragen.

bron: domradio.de

beeld: https://images.unsplash.com/Josh Applegate