Bisschop van Odessa: pastorale zorg nu meer dan ooit belangrijk

Wat gevreesd werd, is werkelijkheid geworden. Russische grondtroepen zijn in drie regio’s de grens met Oekraïne overgegaan. De Oekraïense grenswacht heeft gemeld dat infanterie uit Rusland de regio’s Loehansk, Tsjernihiv en Charkov is binnengevallen. De aanval komt niet alleen vanuit Rusland zelf, maar ook vanuit Belarus en de Krim.

Veel mensen verlaten momenteel de Oekraïense steden uit angst voor verdere aanvallen, ook op burgerdoelen, meldde de rooms-katholieke bisschop van Odessa-Simferopol, Stanisław Szyrokoradiuk O.F.M., vanochtend in een telefoongesprek met het Oostenrijkse persbureau Kathpress. Er heerst veel spanning en de onzekerheid is groot, zei hij.

De vrees voor een uitbreiding van de oorlog werd bevestigd nadat op dit ogenblik twintig steden tegelijk onder vuur liggen, aldus de bisschop. Ook in Odessa waren er in de vroege ochtenduren aanvallen geweest op de militaire vestingen in de buurt van de stad, terwijl de binnenstad tot dusver niet is getroffen. In Kiev en Charkov was de situatie echter slechter.

Szyrokoradiuk droeg vanochtend in Odessa een mis op, waar veel gelovigen op afkwamen, zei hij. De Kerk, aldus de bisschop en franciscaan, ziet het als haar taak om bij de mensen ter plaatse te zijn. “Alle priesters zijn gebleven.” Pastorale zorg is belangrijk met het oog op de dreiging, voegde hij toe. Het is momenteel volstrekt onzeker hoe vrede nog mogelijk kan worden. “Het enige wat ons nog rest is te bidden voor vrede, en wij vragen de mensen over de hele wereld dat ook te doen. Want vrede is het belangrijkste en blijft ondanks alles onze hoop.”

Odessa is een Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee. Vanwege haar strategische ligging zal zij ongetwijfeld een doel van het Russische aanvalsplan zijn.

Inmiddels heeft de regering van Oekraïne de diplomatieke banden met Rusland verbroken. Dat heeft president Volodimir Zelenski bekendgemaakt. Oekraïners die tegen de Russen willen vechten krijgen een wapen, aldus de president. Straffen wegens wapenbezit worden kwijtgescholden.

Het is voor het eerst sinds 1991, toen Rusland en Oekraïne na de val van de Sovjet-Unie soevereine staten werden, dat de buurlanden geen diplomatiek contact meer met elkaar hebben. Oekraïne overwoog de banden al te verbreken nadat Rusland eerder deze week de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne als onafhankelijke volksrepublieken had erkend. Het Kremlin zei toen dat een diplomatieke breuk de situatie alleen maar erger zou maken