Kardinaal Marx voorstander van gehuwde priesters

De Duitse kardinaal Reinhard Marx vindt dat het verplichte priestercelibaat in de Latijnse kerk moet worden afgeschaft. “Voor sommige priesters zou het beter zijn als ze getrouwd waren”, zegt Marx in een vandaag gepubliceerd interview met de Süddeutsche Zeitung.

Als levenswijze is het celibaat “hoe dan ook precair, dat zeg ik telkens weer tegen jonge priesters”, aldus de aartsbisschop van München-Freising en prominent raadgever van paus Franciscus. “Alleen leven is niet zo gemakkelijk.”

Er zal geen algemene afschaffing van het celibaat komen, benadrukte de kardinaal; het was immers de levenswijze van Jezus. “Maar of het als basisvoorwaarde voor elke priester moet gelden, daar zet ik wel een vraagteken bij.”

“Het zou voor iedereen beter zijn om de mogelijkheid te scheppen voor celibataire en gehuwde priesters”, zegt Marx. “Voor sommige priesters zou het beter zijn als ze getrouwd waren. Niet alleen om seksuele redenen, maar omdat het beter voor hun leven zou zijn en ze niet eenzaam zouden zijn.”

In elk geval moet er in de kerkelijke hiërarchie over worden gediscussieerd, vindt de Beierse kerkleider. “En sommigen zullen zeggen: als we het celibaat niet langer verplicht stellen, dan zal iedereen gaan trouwen! Mijn antwoord is: Wat als ze dat inderdaad doen? Als iedereen gaat trouwen, zou dat des te meer een teken zijn dat het zo niet goed werkt.”

Op de vraag of hij een verband ziet tussen de priesterlijke eenzaamheid en seksueel misbruik, antwoordt de kardinaal: “Dat kun je niet over de hele linie zeggen. Maar deze manier van leven en deze mannelijke binding trekt ook mensen aan die niet geschikt zijn, die seksueel onvolwassen zijn.”

Marx staat gereserveerder tegenover de openen van het gewijde ambt voor vrouwen. Maar de discussie daarover moet wel worden voortgezet, zei hij. De argumenten dat vrouwen geen priester kunnen worden, zijn voor hem in de loop van zijn leven echter steeds zwakker geworden. “Alles wat ik weet is dat we een grote consensus nodig hebben. Of je breekt het hele gebouw af.”

De aartsbisschop van München is kritisch over de katholieke seksuele moraal. Die heeft “veel remmingen gecreëerd. Daar zijn we schuldig aan”. Een oude priester zei eens tegen hem: ‘Kon ik alles maar goedmaken wat ik in de biechtstoel over dit onderwerp heb aangericht!’ Dat had Marx geschokt. “En langzaam krijgen we een rekening gepresenteerd die zich over generaties heeft opgestapeld.”

bron: KRO-NCRV/katholiek

beeld: https://bonnier.news