Minder Rome, meer lokale kerk

Paus decentraliseert een stukje verder |

Paus Franciscus geeft lokale bisschoppen en oversten van ordes en congregaties meer macht ten koste van de gecentraliseerde Vaticaanse bestuursorganen. Door het aanpassen van elf wetsartikelen wil hij de lokale kerk meer verantwoordelijkheid geven.

Voortaan hebben bisschoppen en bisschoppenconferenties bijvoorbeeld geen groen licht uit Rome meer nodig om interdiocesane priesterseminaries op te richten – bijvoorbeeld door er meerdere bestaande samen te voegen. Ook kunnen zij zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd en gekregen opleidingsprogramma’s voor priesterseminaries opstellen of catechismussen publiceren. 

Om zulke besluiten uit te voeren is in het vervolg geen toestemming (‘approvazione’ in het Italiaanse decreet) nodig, maar slechts een bevestiging (‘conferma’). Dat betekent dat Rome slechts geïnformeerd hoeft worden en dat deze informatie bevestigd moet hebben.

De paus bracht de veranderingen in het kerkelijk wetboek aan om ‘het bewustzijn voor collegialiteit en pastorale verantwoordelijkheid’ van individuele bisschoppen, bisschoppenconferenties en oversten te versterken. Bovendien wordt volgens de paus aan efficiëntie gewonnen omdat lokale kerkleiders hun eigen situatie beter kennen.

Lees verder in het Nederlands Dagblad

beeld: wikipedia