Op naar de 40dagen retraite

door Rick Timmermans sj

Myriam Van den Eynde: “God neemt ons zoals Hij ons vindt”

Myriam Van den Eynde is de tweede niet-jezuïet die de 40-dagenretraite van de jezuïeten schreef. Wie is Myriam en wat had ze voor ogen met de digitale retraite: Hem achterna? 

Hoe bent u terecht gekomen bij de ignatiaanse spiritualiteit

“Ik ben lang adjunct-directeur van een jezuïetencollege geweest en ik studeerde economie aan de Universitaire Faculteit Sint-Ignatius Antwerpen, dus ik ben al wel even met de jezuïeten onderweg. Toch kwam hun ignatiaanse spiritualiteit pas in 2003 in mijn leven, toen ik de Geestelijke Oefeningen deed. Dat was een levensveranderende ervaring. Daarna heb ik ook de opleiding gevolgd tot geestelijk begeleider, maar ik had toch wel koudwatervrees toen ze mij vroegen voor deze 40-dagenretraite. Ik ben geen ‘religieuze professional’ met een stevige theologische scholing, zoals eerdere auteurs.”

Een levensveranderende ervaring, kunt u dat toelichten?

“Ik heb nogal geworsteld met veel kerkelijke issues. Voor een deel komt dat door mijn gevoeligheid voor taal. De liturgische taal sloot voor mij veel af, in plaats van dat ze dingen toegankelijk maakte. De taal van Huub Oosterhuis heeft mij aan boord gehouden; en ik wilde ook per se aan boord blijven.”

Christus was voor mij een no go zone, dacht ik

“Toen kwamen die Geestelijke Oefeningen op mijn pad. Die zijn extreem gericht op Christus. En ik had toen helemaal niets met Christus. Bij een inleidend praatje aan het begin van het traject wilde ik gillend wegrennen, het klonk allemaal zo vroom. Tegelijk stroomden de tranen over mijn wangen. Ik wist: dit moet ik doen. Maar Christus was voor mij een no go zone, dacht ik. Christus was voor mij te hoog gegrepen. Ik voelde zoveel weerstand en was zo dwars. Maar het is helemaal anders uitgedraaid. Hij is tot mij gekomen. Hij is mij overkomen, veel meer dan ik hem heb gezocht. Ook al beschouwde ik mezelf voor Christus als verloren, toch werd ik gevonden. Toen kon ik niet anders dan mijn weerstand loslaten.”

lees verder op Igniswebmagazine

Myriam Van den Eynde: "God neemt ons zoals hij ons vindt"

Schrijf je hier in voor de gratis 40-dagenretraite van de jezuïeten.

Bron: Igniswebmagazine

beeld: https://igniswebmagazine.nl/