Paus: Bid en vast op Aswoensdag voor vrede in Oekraïne

Paus Franciscus heeft gelovigen en niet-gelovigen opgeroepen om te bidden en te vasten voor vrede in Oekraïne. Hij zag, net als vele anderen in de wereld, met angst en afschuw dat er een nieuwe oorlog op handen was, zei het hoofd van de kerk met het oog op de ontwikkelingen in Oekraïne gisteren tijdens zijn wekelijkse audientie.

Oekraïne: “Het slachtoffer van agressie”

“Ik voel grote pijn in mijn hart nu de situatie in Oekraïne verslechtert”, zei Francis aan het einde van de algemene audiëntie. Ondanks de diplomatieke inspanningen van de afgelopen weken worden de scenario’s steeds gruwelijker, vertelde de zichtbaar bezorgde paus aan de pelgrims in de audiëntiezaal. Net als hijzelf zijn veel mensen over de hele wereld bang en bezorgd over de situatie: “Nogmaals wordt de vrede van iedereen bedreigd door individuele belangen. Ik doe een beroep op politici om hun geweten serieus te onderzoeken voor God, die de God is van vrede en niet van oorlog, de vader van allen en niet slechts van sommigen, en die wil dat we broeders en zusters zijn en geen vijanden. Ik vraag alle betrokken partijen om zich te onthouden van elke actie die de bevolking nog meer leed zal bezorgen,

Bidden en vasten zijn de wapens van God

Maandagavond erkende de Russische president Poetin de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk op Oekraïens grondgebied a;s zelfstandig en kondigde aan dat hij troepen naar deze gebieden zou sturen. De internationale gemeenschap veroordeelde unaniem de stap en legde Rusland talrijke sancties op. De paus deed een dringend beroep op zowel gelovigen als niet-gelovigen om “de wapens van God” te gebruiken:

“Nu wil ik iedereen aanspreken, gelovigen en niet-gelovigen. Jezus leerde ons dat de insinuaties van de duivel en de zinloosheid van geweld van de duivel beantwoord worden met de wapens van God: bidden en vasten. Ik nodig iedereen uit om aanstaande 2 maart, Aswoensdag, een dag van vasten voor de vrede te vieren.” Vooral de gelovigen moeten zich intensief wijden aan gebed en vasten, benadrukte Franciscus voordat hij zijn oproep afsloot: “Moge de Koningin van de Vrede de wereld beschermen tegen de waanzin van oorlog.”

Vooral kinderen lijden onder het conflict, zo maakte kinderliefdadigheid UNICEF duidelijk. Volgens deze gegevens zijn er meer dan 510.000 kinderen in Oost-Oekraïne die dringend humanitaire hulp nodig hebben. De aanhoudende staat van oorlog heeft bij bijna 430.000 kinderen psychologische problemen en stoornissen veroorzaakt

(Vaticaan nieuws/pm – cs)

beeld: cordaid